Банкеръ Weekly

Общество и политика

Борисов наказа Бъчварова

Най-голямата изненада в кандидатдепутатските листи на ГЕРБ се оказа де факто отстраняването на доскорошната "дясна ръка" на Бойко Борисов от политиката. Един от най-верните и близки хора на лидера на ГЕРБ - ексвицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, изпадна в немилост. Тя е поставена на осмо, неизбираемо място в една от столичните листи. "Наказание" за загубата на президентските избори получи и двукратната шефка на парламента Цецка Цачева, въпреки че нейната вина да не е "майка на нацията" беше по-малката. За първи път тя не води плевенската листа, а е зад гърба на бившия транспортен министър Ивайло Московски. Но е на избираемо място и със сигурност ще я видим и в 44-ото Народно събрание. Така че може да приемем, че патронът й само я е смъмрил предупредително.

Очевидно Бъчварова е поредната, която Борисов ще пожертва с лека ръка, за да спаси своя имидж и този на управлението си. Тя очевидно ще понесе голяма част от негативите от така и неслучилата се реформа в МВР, въпреки че чрез социоложката това министерство беше под контрола лично на премиера. Освен дето пое поста съвсем неподготвена и така и не можа да вникне в спецификата на ведомството си, Бъчварова вероятно стана жертва и на отмъстителността на шефа на вътрешната комисия в 43-ия парламент Цветан Цветанов, който непрекъснато бламираше идеите й за реформи. Той така и не се примири с факта, че във втория кабинет на Борисов МВР му беше отнето, а самият той остана в парламента да изглажда непрекъснатите противоречия както между коалиционните партньори в управлението, така и между управляващото мнозинство и опозицията. От което, разбира се, Цветанов натрупа безценен опит и спечели симпатизанти в лицето не само на Валери Симеонов, а и на цялата герберска група, осмелила се да въстане в един момент срещу Вожда.

Бъчварова плати и заради провалената коалиционна политика на ГЕРБ, за която тя отговаряше като вицепремиер. А тази функция й беше поверена както заради участието й в женския триумвират, който водеше преговорите за съставяне на кабинет, така и заради близостта й с дясното пространство, с Реформаторите и по-точно с кръга "Капитал".

Резултатът в края на двегодишния мандат на управлението на Бойко Борисов е, че АБВ изненадващо напусна коалиционния кабинет, като си изтегли и вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, така че на пожар дупката трябваше да бъде запушена със заместничката му Зорница Русинова (която между другото е втората министърка, сложена на неизбираемо 10-о място).

ДСБ шумно излезе в опозиция и разклати както Реформаторския блок, така и управленската конструкция. Патриотите видяха възможност да извиват ръцете на големия коалиционен партньор и да налагат своя дневен ред. А той беше свързан с оградата по границата с Турция, битовата престъпност в малките населени места, бежанската криза - все неща, които са в ресора на вътрешния министър и с които Бъчварова очевидно не се справяше. Под натиска на националистите все пак, макар и със закъснение, се предприемаха някакви мерки.  

Всички помнят, че в навечерието на президентските избори Бойко Борисов летеше "като линейка" към парламента да гаси междупартийните пожари в коалицията, а Бъчварова липсваше.

Че Бъчварова не се справи с нито един от ресорите си, говори именно дадената й чрез осмото място в листите оценка. И тя като маститата Искра Фидосова бързо ще бъде забравена от медиите и гражданите. Но нека да припомним, че Бъчварова стана любимка на Борисов, след като нейната социологическа агенция "Маркет линкс" през 2009 г. даде най-точната прогноза за предстоящия изборен успех на ГЕРБ. При първото правителство на Борисов тя беше шеф на кабинета му, т.е. през нея минаваше всичко, а тя отсяваше кое да стигне до премиера. С други думи - на тази длъжност може да бъде поставен изключително доверен човек, такъв, на когото министър-председателят вярва безрезервно.

При второто управление на ГЕРБ Бъчварова явно беше повишена заради вярността и лоялността си. Тя стана вицепремиер, а впоследствие получи и ключовото вътрешно министерство пак като човек, на когото Борисов може да разчита. Но този път тя се провали. И затова лидерът на ГЕРБ намери начин безболезнено да се раздели с доскорошната си фаворитка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във