Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов на четири очи с Доналд Туск в Брюксел

Премиерът Бойко Борисов се срещна с председателя на Европейската народна партия Доналд Туск в Брюксел. 

"До 3 часа през нощта стояхме на Европейския съвет. Много неща се изговориха - разбрахме се за Турция и Беларус, голямо внимание се обърна за ситуацията с Кипър", съобщи Борисов, който участва в извънредно заседание на Европейския съвет. 

В четвъртък Комисията LIBE на Европейския парламент подкрепи протестите в България, които близо 90 дни настояват за оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. 

"Изразяваме еднозначна подкрепа за народа на България в неговите легитимни искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация", се казва в резолюцията.

Позицията бе приета с 35 гласа "за", 30 "против" и един въздържал се. 

Членовете от Европейската народна партия, чийто председател е Туск и в която членува ГЕРБ, отхвърлиха проекта за резолюция. Евродепутатите от групите на Социалистите и демократите, Обнови Европа, Зелените и някои от по-малките групи подкрепиха резолюцията.

От българските евродепутати в гласуването участваха Елена Йончева и Петър Витанов от БСП, които подкрепиха документа, а Емил Радев от ГЕРБ и Ангел Джамбазки от ВМРО бяха против.

Резолюцията ще бъде предложена за гласуване в пленарната зала на Европейския парламент, който в понеделник (5 октомври) ще проведе специално обсъждане за ситуацията с върховенството на закона в България.

Засега не е ясно каква позиция ще поддържа групата на ЕНП по време на дебата. Не се знае и дали тази тема е била обсъждана от Борисов и Доналд Туск на срещата им в Брюксел. 

“Ако ЕНП прояви смелостта да се включи в същината на дебата, той ще може да се концентрира върху реалните проблеми, по които ЕС има собствени правомощия и може – в т.ч. в рамките на новите си механизми – да реагира. А именно – независимостта на съдебната система от политически и олигархичен натиск, контрола върху прокуратурата, медийната свобода.”, заяви евродепутатът Радан Кънев, който е част от групата на ЕНП в Европарламента. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във