Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: МВР ще затваря магазини, ако на касата има опашка

РЗИ и МВР ще имат право да затворят магазини, ако на касата или вътре в обекта има опашка, каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг. И поясни, че целта е да не се струпват хора.

С шест месеца се удължава срокът за документите за самоличност, а до края на май - срокът за регистрацията на газовите уреди на колите.
Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 месеца, а решенията на ТЕЛК ще важат до края на май.

Препоръчва се на кметовете при затваряне на пазари да се търси алтернатива за хората за пазаруване.

От 17 часа днес на тел. 112 ще се дават разяснения по всички въпроси, касаещи изънредните мерки в здравеопазването. Ще бъдат изпратени четирима човека от здравното министерство в централата на 112.

Борисов призова за самодисциплина, както и да не се събират много хора на едно място в паркове.

Той изрази надежда след две седмици режимът с извънредни мерки да бъде отслабен.

Посочено беше също, че при спекула с цени на храни ще се наложи налагане на "таван".

Премиерът Борисов посочи още, че екип от юристи в момента обмисля заповедта на здравния министър с противоепидемични мерки дали не трябва да стане закон. Той добави, че властта е готова във всяка една ситуация да реагира с промени или със затягане повече на реда.

"От вчера ЕК ни е дала възможност с държавната помощ , ако се налага, да варираме и с европейските структурни фондове", заяви Борисов и добави, че финансовият министър Горанов и вицепремиерът Дончев наблюдават къде с какво и как може да се плащат допълните разходи, които ще има и по болниците, и с облекла, маски и всички необходими други атрибути за справяне с вируса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във