Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Мерките срещу Covid-19 у нас са либерални и дават резултат

В сравнение с други държави в Европа ограничителните мерките в България срещу Covid-19 са либерални и дават резултат. Това коментира премиерът Бойко Борисов в Разлог, където заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев, с евродепутата Андрей Новаков и кмета на Разлог Красимир Герчев посетиха Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в града.

По думите му има вероятност от 31 януари учениците от 5-ти до 12-ти клас да тръгнат присъствено на училище. „Ние сме приели друга тактика с Щаба и през това време правим училища, детски градини, строим, хората работят, и сега, ако живот и здраве 31-ви да ги пуснем, да учат, ще стане много добре“, допълни той.

От ръководството на гимназията увериха премиера, че сградата е санирана. Те представиха и пансион, в който децата, които нямат възможно да пътуват, могат да отседнат. Борисов от своя страна подчерта, че се инвестира в образование, а бизнесът инвестира в обучението на ученици в специални паралелки. Той отбеляза, че са инвестирани 2 млрд. и 400 хил. лв. за образование. Той се надява след 31 януари и големите ученици да се върнат в клас. Възнамеряваме големите ученици да ги пуснем на 31 януари, ако така добре вървим и управляваме пандемията", каза премиерът.

"Видно е, че с тези мерки, с внимание, с дистанция и спазване на указанията на РЗИ, България се движи по либерален начин. Нашите приятели от Гърция са само по-добре в ЕС по брой на заразяваните от нас. Те са с пълен локдаун и успокояващото им е, че евентулано на 27 януари може някои, ама кои ще видят, мерки да се разхлабят. Това си е тяхно право. Ние сме приели друга тактика с Щаба", заяви той.

„Има тарикати, които си мислят, че лъжат държавата. А те лъжат себе си, защото ще се разболеят. Мерките в държавата обаче дават резултат”, така премиерът коментира случая с парти в ресторант в Пловдив, което бе разкрито при акция наа МВР.

"Две неща сме направили в образованието - двойно увеличение на учителските заплати и много за образователната инфраструктура", каза още министър-председателят. По думите му близо 1 млрд. е за образователната инфраструктура и за учителските заплати 1 млрд. и 400 хил. лв. Борисов изброи саниране на училища, изграждане на физкултурни салони, зали, Wi-Fi и осигуряване на нови автомобили. Премиерът отбеляза, че всички училища са направени в Разлог.

Той отчете, че бизнесът търси изключително много кадри не само в селското стопанство, в машиностроенето. "Това станаха ценни професии", допълни още Борисов.

България беше единствената, която не си затвори църквите и манастирите, коментира премиерът Бойко Борисов при посещението на храм "Св. св. ап. Петър и Павел" в Добринище. Той  бе посрещнат от отец Румен. Борисов му каза, че се радва на църквата и това, което се прави.

"Отец Румене, като гледам как се развива пандемията в света и в България, може би защото не затворихме църквите и манастирите. И джамиите не затворихме. Владиците и поповете така служеха, че хората през цялото време имаха вяра. Единствените, които не си затворихме църквите и манастирите е България", каза още министър-председателят.

Депутатът Александър Мацурев запозна премиера с проекта за църквата. "Сега за църквата има направен проект, който е на стойност 350 хил. евро. Близо 700 хил. лв. Очакваме одобрението на проекта", коментира той. Мацурев уточни, че проектът ще се отрази на иконостаса, включва още изографисване и реставрация на вертикалната планировка.

По-късно днес министър-председателят Бойко Борисов посети основното училище „Св. Климент Охридски“ в Добринище, което е получило финансиране за близо 300 000 лв. за ремонт на двора, сградата и нова спортна площадка. В училището учат 138 ученици. Премиерът разгледа и църквата в града, която е в процес на цялостен ремонт и реставрация и отчете: "Сега училищата харчат по-малко за парно, за ток".

Facebook logo
Бъдете с нас и във