Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Мария Габриел е чудесен еврокомисар, защо да я сменяме?

Не виждам защо някой друг трябва да заема мястото на Мария Габриел. Тя е прекрасен комисар. Изкара най-добър резултат на изборите. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди началото на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

Борисов коментира, че страната ни има модерен и хубав ресор в настоящия състав на Европейската комисия. За днешното заседание той каза, че консултации вървят по всички пет важни позиции в Европа, но беше скептичен, че днес ще се постигне съгласие. „Въртят се различни кандидати, ние имаме партийно решение с шпиценкандидат. Надали ще се договорим тази вечер, но консултациите ще продължат“, заяви Борисов. 

На въпрос на медиите за партийните субсидии премиерът Борисов подчерта, че поддържа това, което 2,5 млн. българи са подкрепили на референдума. Той добави, че на който не му стигат парите, има право по най-прозрачния начин да посочи дарителите, като подчерта, че е важно да има 100% прозрачност.

„Преди 2 години цялата предизборна кампания на президента Радев мина на фона на субсидиите и референдума за един лев на глас. И тогава управляващите в наше лице се биеха всеки ден, че едва ли не са те виновни за това. Аз тогава поех ангажимент и веднага след изборите го внесохме в парламента, другите партии не го подкрепиха“, напомни Борисов. Той отбеляза, че преди 5-6 месеца по време на телевизионно участие е поел ангажимента относно субсидиите отново. „Тогава си спомняте, че президентът Радев отказа участие, за да не поема такъв ангажимент. Дотогава нямаше никакви изказвания, че това е популистко, че това не е демократично, че това ще убие партиите“, добави премиерът Борисов.

Премиерът сподели също, че няма доверие на приближените си и се е разделил с най-близкия си в лицето на Цветан Цветанов - той му бил семейство и усеща липсата му. "Семейство нямам, за съжаление. Семейство ми беше Цветанов. И сега ми липсва, но се разделих". 

Стигна се и до темата с решението на лидера на БСП Корнелия Нинова да не си подава оставката. Борисов лаконично отговори:  "Тя я написа сама, аз не съм те карал, бе, човек", обърна се министър-председателят към Нинова. 

Премиерът увери също, че по никакъв начин не е застрашена енергийната сигурност на България. "Работят всички блокове. ВЕЦ са пълни, АЕЦ работи на пълна мощност, трите централи в Маришкия басейн също", каза той.  Повод за този въпрос бе искането ДАНС, енергийното министерство и КЕВР да проверят техническата годност на "ТЕЦ Варна" ЕАД преди държавно дружество да заплати милиони левове за студен резерв, които да се съхраняват в този ТЕЦ. "Интересно е името на собственика, за това се говори толкова", каза Борисов. Припомняме, "ТЕЦ Варна" ЕАД е собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във