Банкеръ Weekly

Общество и политика

Борисов махна Симеонов от съвета по етническите въпроси

Скандалите около вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов продължават да са най-горещата политическа тема в държавата. С идеята да се поизпусне малко парата министър-председателят Бойко Борисов освободи Симеонов от председателския пост в Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси. Позицията ще бъде заета от Томислав Дончев. "Правителственото решение, предложено от Борисов, е прието неприсъствено", съобщиха в четвъртък (25 октомври) от "Дондуков" 1.

Ден по-рано парламентарната комисия по социална политика одобри на първо четене правителствения законопроект за хората с увреждания. Вместо обаче това да успокои майките, косите им вероятно са настръхнали при новината, че според проектонорматива Националният съвет за интеграция на хората с увреждания, следва да бъде председателстван от ресорния вицепремиер, който в случая е именно Симеонов. 

Все пак, при толкова нажежена обстановка, едва ли ще се стигне до този вариант. Депутатите вече дадоха сериозни индикации, че този текст ще бъде прекроен между двете четения на проектозакона. Такива са исканията на "Атака", БСП и ДПС. 

Председателят на социалната комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов заяви, че в сегашната ситуация подобно предложение е скандално. Неговото становище е съветът да бъде оглавен от социалния министър Бисер Петков. От изказването на Адемов стана ясно и че до края на седмицата Догановата партия ще се събере, за да вземе политическо решение, след като Валери Симеонов отказва да подаде оставка. 

Депутатът от БСП Антон Кутев пък коментира, че идеята Симеонов да председателства съвета за интеграция на хора с увреждания, "звучи като виц". Той оцени като добро предложението структурата да се ръководи от вицепремиер, но проблемът за него бил в конкретния вицепремиер. "Няма как Симеонов да не си подаде оставката. Рано или късно това ще се случи", прогнозира Кутев. 

Позицията на "Атака" бе изказана от заместник-председателя на парламента Явор Нотев. По думите му въпросът е дискусионен, но в сегашната ситуация би било провокация към обществото, ако предложението за Симеонов бъде прието. 

Заместник-председателката на социалната комисия и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова обяви, че при обсъжданията на проектозакона не е имало възражения към това предложение. Заради общественото напрежение обаче между първо и второ четене може да се мислят и обсъждат различни варианти. Нейното мнение е, че идеята е била съветът да се ръководи на ниво, по-високо от министър, което може да означава, че отново Томислав Дончев ще поеме този ангажимент.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във