Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов лъска образа на ГЕРБ, кове щит от непорочни младежи

S 250 5010070b 9b3e 4206 b36a 347334835110

Прави впечатление, че т. нар. партии на статуквото твърдо са решени на вота през юли да подобрят резултатите си и онези, които през април останаха навън, да прескочат 4-процентовата бариера. В името на заветната цел, много от тях предприеха радикални мерки за промяна. Водачите на патриотичните формации, например, се оттеглиха от листите, сиреч - поеха някаква вина за раздорите в националистическия стан и приканиха електорите си да гласуват единно. БСП пък скоростно засъбира "червени" и "червенеещи" отломки със същата цел – да обедини левите избиратели.

 

Очевидно Бойко Борисов също се е замислил как да стабилизира оредяващите електорални редици, защото - както вървят нещата с разкритията на служебното правителство - партията му може и до трета политическа сила да падне.

Ясно е, че много от знаковите лица на ГЕРБ вече са изхабени, омръзнали са до смърт на хората, а появата им в публичното пространство генерира само омраза. Всички техни физиономии – и на министри, и на депутати - вече се идентифицират само с порочния модел на управление и корупцията, за което те имат немалки заслуги.

Ефектът го видяхме на изборите през април:

макар отново да бе първа политическа сила,

ГЕРБ спечели само 75 депутатски места - с 20 по-малко, отколкото имаше в 44-ото Народно събрание. А коалиционните й патерици (по-скоро - бастуни) - ВМРО, НФСБ и "Воля", изобщо не припариха до парламентарния праг. Освен това, Бойко Борисов загуби София, а в един от най-сигурните си бастиони – Бургас, получи два депутатски мандата по-малко.

По всичко се вижда, че трендът е низходящ и на 12 юли ГЕРБ може да се окаже с още по-малко народни представители.

Борисов едва ли ще се откаже от вярната си кохорта – министрите, и те най-вероятно отново ще бъдат инсталирани начело на листите. Част от "дежурните" депутати обаче, както и

безсловесния парламентарен пълнеж,

сигурно ще бъдат заменени с нови лица, необременени от досегашното наследство на ГЕРБ и недразнещи обществото.

Освен това, тези млади нови лица доста се различават от профила на стринки-ГЕРБ и чичовци-ГЕРБ, които запълваха депутатските банки в последните 3-4 парламента и на които гласът не се чуваше през цялото време, а само безмозъчно натискаха бутоните за гласуване.

Младоците, които Бойко Борисов започна да ни показва от Банкя и от партийната централа чрез живи излъчвания във Фейсбук, са учили по света и у нас. И поне на хартия притежават дипломи от престижни учебни заведения и имат нелоши професии. Дано не се окаже, че и техните сертификати за качество и квалификация са като на онази Калина Илиева, която стана кръстница на нарицателното „калинки” и символ на

неподготвените, невежи и некадърни кадри на ГЕРБ,

наводнили държавната администрация и накацали по върховете на всички регулаторни, контролни и финансови институции.

Очевидно е, че Бойко Борисов се опитва да подмлади и освежи партията си. Според слуховете, той е решил на предсрочния вот на 11 юли да вкара на избираеми места в листите си много млади лица. Освен идеята да се демонстрира обновление, явно има и друга - по-дълбока цел: ГЕРБ да излезе от изолация и отново да стане приемлива партия за останалите формации.

Скупчените около Борисов младежи се представят на публиката във Фейсбук, рецитирайки накратко автобиографиите и вижданията си за политическата ситуация.

Самият Бойко Борисов заяви, че през следващите години трябва да бъдат лансирани

децата на партията,

като процесът започне още сега. Демек - няма само комунистите да пробутват децата, внуците и правнуците си. Бившият премиер обясни, че така ще бъде направена "добра сплав между опита, знанието и дръзновението на младите".

На една от срещите присъства и областният координатор на ГЕРБ за Хасково Делян Добрев – бивш депутат и министър. Когато пое енергийното министерство, той също беше много млад, както се казва - почти с жълто около устата. Сега Борисов го попита на колко години е и какво образование има, а Добрев ентусиазирано отвръща, че е на 43 лазарника и е завършил както икономика в САЩ, така и финанси в Лондон.

С типичното си дебелашко чувство за хумор, подсмихвайки се под мустак, лидерът на ГЕРБ се обърна към младежите: „Добре, на 43, сега кажете какво да го правя? Да го пенсионирам с две образования от Щатите и Лондон? Да го пенсионирам ли, какво да го правя?“

И, доволен от остроумния според него майтап, продължи: „Според мен трябва да вдигнем до 62 годините за младежите... Дето се вика, под мен всички да влязат. От вас някои още сега ще бъдат депутати, другите – следващите години; общински съветници, районни кметове, кметове... Така че в момента си отработваме - Георг - една млада подрастваща смяна. Но ние, за разлика от другите, не търсим провалените кадри на БСП...“, изкоментира още Борисов, обръщайки се към лидера на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев –

едно от остриетата на ГЕРБ,

което рамо до рамо с Даниел Митов и Тома Биков през ден громи президента, служебното правителство и пълзящия преврат срещу демокрацията.

Впрочем, показателно за новата партийна политика на Борисов е това, че на мястото на несменяемия областен координатор в Русе - ветеранът Пламен Нунев - той сложи 21-годишният студент по право Георги Кръстев.

„Гошо – новият областен ръководител на партията", представи го лидерът на ГЕРБ, след като прати завинаги Нунев в запаса след втората изборна загуба на 4 април. Първото поражение беше през есента на 2019 г., когато Борисов и хората му загубиха битката за кметското място в Русе.

Неотдавна по повод кадровите промени, които прави служебното правителство, заменяйки гербавите калинки с професионалисти, Бойко Борисов се изцепи, че избиват елита на нацията - както през 1944 година. А една медия дори си позволи лукса да възкликне "Егати държавата, ако това й е елитът!"

Е, дано младата и бодра смяна в ГЕРБ да не прилича на досегашния Бойко-Борисов елит, че инак наистина тежко й на държавата. Че и на нас, покрай нея...

Facebook logo
Бъдете с нас и във