Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов към "стара Европа": Ще счупите ЕС от егоизъм

Премиерът Бойко Борисов разкритикува т.нар. стара Европа" Борисов заяви, че ако продължават да работят по същия начин Западна Европа ще "счупи това хубаво нещо - ЕС." Той ги обвини в егоизъм, който Борисов обясни с промяната на условията пред България за влизане в еврозоната, наказателните процедури към Полша и Унгария, поставяне на нови условия пред Македония за започването на преговори за членство в ЕС. 

"Имаме стабилен фискален резерв, огромен златен резерв, който пазим. Какво не ви харесва? Намалихме на 25% външния дълг. Къде е рискът за чакалнята за еврозоната на България. Нула. Егоизъм има, да. Начинът, по който работите в момента, ще счупите Европа и това невероятно създание, което е ЕС, ще бъде торпилирано накрая и то само заради егоизъм", каза Бойко Борисов по време на форум, организиран от синдикатите.  

Борисов изброи също така стабилен ръст на БВП, работна ръка - хем евтина, хем квалифицирана, "над 22 000 деца, върнати в училище и "огромните усилия" в сферата на образованието - двойно увеличени учителски заплати, 15 млн. лева повече за БАН, 10 млн. лева за Софийския университет.

"Години наред се източваше работната ръка от бившите соцстрани, примамвайки с по-висока заплата. Получи се огромен отлив на работна ръка и никой не протестира срещу българските лекари, медицински сестри, които отидоха на Запад, а казват: "Вземете си ромите". Това справедливо ли е? Тогава се получава застаряващо население, идват синдикатите и казват: "Добър ден, с колко ще вдигнеш пенсиите?", допълни министър-председателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във