Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов към "сините" фенове: Акциите на "Левски" трябва да са при вас

Аз също съм левскар. Но вие сте тези, които обвързахте двете теми. ФК "Левски" е нещо, което го има, ще го има и пак ще го има. Ако искате да го има този футболен клуб, във вида, в който вие си го представяте, акциите трябва да са си при вас. И да си държите управлението на клуба, заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата със "сините" запалянковци в Министерския съвет. 

В разговора участват също министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на младежта и спорта Красен Кралев.

"Не сме тук, за да защитаваме корпоративни, частни интереси, лицензи и не ни интересува Закона за хазарта. Това, което нас ни интересува, е единствено и само какво се случва с „Левски“, какви са вашите виждания и как ще я караме оттук нататък", каза председателят на Националния клуб на привържениците на "Левски" Степан Хиндлиян.

До напрежението сред "синята" агитка се стигна след срещите им със собственика на клуба Васил Божков. В сряда Божков официално потвърди, че ако одържавят лотарията, няма да има възможност да финансира футболния клуб. "Ако одържавят лотарията, просто няма да имам възможност да издържам клуба. Готов съм да остана начело, но не виждам смисъл", посочи Божков при втората си среща с привържениците.

Към момента лиценз за организиране на моментна лотария имат държавният "Български спортен тотализатор" (БСТ), както и частните компании "Ню Геймс", "Национална лотария" и "Евробет", чиито собственик е Васил Божков. Според предложенията на група депутати начело с Валери Симеонов обаче частните лотарии следва да останат без лиценз за тези услуги. 

В четвъртък Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене промените в Закона за хазарта.


Валери Симеонов: Това беше моя звезден миг, Божков не е безобиден


"Работата на един политик, с моите възможности, е да прецени кога един законопроект може да мине. За мен беше добре дошла информацията по отношение на злоупотребите за невнесените над 260 млн. Чаках удобният момент да внеса тези промени", заяви ден по-късно заместник-председателят на парламента Валери Симеонов.

От "Нове АД Холдинг" изпратиха официална позиция на частните компании, организиращи лотарийни игри в България, която публикуваме със съкращения. 

В днешното си изявление министър-председателят Бойко Борисов посочи доклада от проверка на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) като основен аргумент за пропуснати вземания от държавата. Припомняме, че във вчерашното си изявление директорът на агенцията заяви, че няма нарушение на закона. Ето заключението му дословно: “(...) текстът дава възможност да се събират такси, формирани на различна основа”.*

Той обяви и данни, че са внесени над 500 млн. лв. в бюджета от частните лотарии за периода 2014 - 2019 г.

Премиерът се позова на хипотетичен вариант, в който АДФИ излага, че лотариите са можели да платят стотици милиони повече, ако законът бил различен.  В тази връзка заявяваме, че нашите лотарийни компании са изплатили всички дължими по закона данъци и такси и спазват буквата на Закона за хазарта такъв, какъвто той е.

Сега действащият Закон за хазарта е изменен по предложение на финансовия министър Владислав Горанов през декември 2014 г. Промяната е аргументирана от министерство на финансите с “необходимостта от избягване на възможности за отклонения на данъчно облагане”. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във