Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов към Северна Македония: Нека не се караме заради героите

Премиерът  Бойко Борисов на среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.
S 250 862c3831 b55a 4eb5 987d b2dff35348e7

Всички противоречия между България и Република Северна Македония трябва да бъдат изгладени. Следващите поколения няма да ни простят, че сме пропуснали тази голяма възможност, коментира премиерът  Бойко Борисов на среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Борисов е бил категоричен, че Република Северна Македония и Албания не могат да бъдат бавени по пътя им към ЕС, затова противоречията между България и Република Северна Македония трябва да бъдат преодолени.

"Така че и вие, и ние трябва да се готвим за преговори на разума, не на емоциите, за да може нашите съседи да са в Европейския съюз. Геостратегическата цел на България е тази, въпросът е да намерим политическа воля и ние, и вие", обърнал се премиерът Борисов към Буяр Османи.

Премиерът е посочил, че двете страни трябва да вървят по пътя на дипломацията и разбирателството. "Героите, които са загинали за свободата, не могат да са темата, която ни разделя. Защото тяхната съкровена мечта е била да бъдем заедно и затова са си дали живота. Така че те трябва да са мост на приятелство, а не на разделение", е акцентирал Борисов.

По време на срещата премиерът Борисов е потвърдил принципната ни подкрепа за европейската интеграция на нашата югозападна съседка, при изпълнение на съответните условия.  Борисов е изтъкнал необходимостта от изпълнение на всички поети ангажименти от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г.

По време на срещата на Борисов с Османи са били обсъдени и двустранните отношения, европейската перспектива на Република Северна Македония и предизвикателствата, породени от пандемията от Ковид-19.

Борисов не пропусна да изпрати специални поздрави на министър-председателя Зоран Заев и на президента Стево Пендаровски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във