Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов към Радев: Крадецът вика дръжте крадеца

"Както обикновено "крадецът вика дръжте крадеца" и все някой му е виновен на това президентство", заяви премиерът Бойко Борисов на редовното правителствено заседание. Думите му бяха част от серията нападки, които правителството и президентската институция си отправят през последните дни заради разкритията на  Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Службата разкри сериозни нарушения при поръчка на МВР, с която са закупени стотици джипове.

В сряда премиерът изиска от министъра на вътрешните работи Христо Терзийски да докладва по казуса с разследването на ОЛАФ за подготовката на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с Европейската комисия критерии за доставка на високопроходими автомобили.

Терзийски напомни, че лично премиерът Борисов в предишния му мандат "успял да договори с тогавашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер 160 милиона евро за България във връзка с миграционния натиск и охраната на външната граница на Европейския съюз".

"При договарянето на проектите с експертите от Европейската комисия се стигна до договореност да бъдат закупени високопроходими автомобили за нуждите на националната полиция. Средствата беше логично да се разходват по най-добрия начин и в пълен обем“, отбеляза министърът на вътрешните работи и добави, че за целта са били сформирани експертни съвети, които да разработят техническите спецификации за автомобили от най-висок клас.

"По време на управлението на служебното правителство бяха избрани изпълнителите на съответните договори", каза още министър Терзийски и изрази недоумение какво е наложило да се изберат не толкова качествени автомобили. "Нито първото, нито второто, нито третото ви правителство или член на някое от тези правителства има вина за тази ситуация“, подчерта министърът и изрази надежда, че след като има доклад, изпратен до прокуратурата и има образувано досъдебно производство, ще се установят виновните лица за тази ситуация.

"Месец служебно правителство, над 100 тира с цигари контрабандно са влезли за този един месец. И веднага с идването на третото ни правителство е спряна контрабандата. Смятайте колко пари са и къде са отишли", похвали се Борисов. "Вече си обяснявам защо толкова много искаха да има служебно правителство", допълни той и напомни за направеното за месец по отношение на самолетите.

До скандала между кабинета и президентската институция по доклада на ОЛАФ се стигна след като прокуратурата присъедини материалите, получени от службата за търга за автомобилите на МВР, към делото за търговия с влияние, образувано преди месеци, по което има обвинени две лица - президентският секретар Илия Милушев и съветникът на държавния глава Пламен Узунов.

"Президентската институция настоява за пълното изсветляване не само на тази съмнителна доставка на автомобили за МВР от правителството на Бойко Борисов, но и за проверка на изразходваните милиарди левове през последните години, включително в случаите, когато обществени поръчки не се провеждат изобщо", гласеше позиция, разпространена от пресслужбата на президента Румен Радев. 

"Периодичното тиражиране на внушението, че като служебен министър на вътрешните работи през 2017 г. Пламен Узунов е сключил договор за доставка на 290 високопроходими автомобили за МВР няма да го превърне в истина. Тази медийна сензация бе предложена на вниманието на гражданите и през пролетта на 2019 г. и си остава също толкова в разрез с истината към днешна дата. Процедурата по закупуване на въпросните автомобили от МВР е стартирана през есента на 2016 г. от второто правителство на премиера Бойко Борисов и е приключила с подписването на договор 10 месеца след изтичането на мандата на Пламен Узунов като служебен министър на вътрешните работи", казват още от "Дондуков" 2.

От ГЕРБ отговориха: "Според съобщението на ОЛАФ, разследването е за подготовката на процедурата по обществената поръчка и промяната на заложените в споразумението с ЕК критерии за доставка на високопроходими автомобили. По времето на служебното правителство тези критерии са променени от доставка на високопроходими автомобили на такива с повишена проходимост, които фактически не отговарят на европейските стандарти за охрана на границата и противодействие на миграционния натиск."

"Какви са били мотивите за тези промени трябва да се установи от компетентните органи. Важно е да се отбележи, че МВР е нямало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред КЗК и ВАС, и е потвърдена от двата органа. Действащият български ЗОП не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд", посочват управляващите.

Атаката на ГЕРБ срещу Радев се пренесе и в парламента. Парламентарната група на управляващата партия призова в декларация от трибуната на Народното събрание президентът Румен Радев да оттегли заявката си за втори мандат. 

"Докога разюзденото президентство и неговите служители ще рушат авторитета на европейска България - какъвто чорбаджията, такива и ратаите му", заяви депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски във връзка с доклада на ОЛАФ.

Според него, държавният глава е "срам и позор за страната ни, а е зинал за власт в тази току-що съвзела се от комунистическата кома България".

Facebook logo
Бъдете с нас и във