Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов към президента: И аз мога да му кажа, че е ортак с Черепа

Премиерът Бойко Борисов изненадващо се появи на редовния брифинг на здравните власти, на който те дават информация за ситуацията с коронавируса. Поводът бяха констатациите на президента Румен Радев, че правителството не е подготвено да организира парламентарните избори в условията на пандемия. Държавният глава за пореден път заяви, че управляващата партия е в неофициална коалиция с ДПС и нарече Борисов и депутата от Движението Делян Пеевски "ортаци в бизнеса и политиката". 

Тъй като държавният глава се обърна в сряда към репортерите с думите "ако намерите премиера, питайте го", Борисов счете, че трябва да изнесе своеобразна пледоария пред медиите. Той спомена само няколко думи за коронавируса. След това дръпна пространна реч за постиженията си, добави критика към опозицията и напусна брифинга, бягайки от репортерските въпроси.

"Много нечистоплътно е да искаш от медицинските специалисти да дадат прогноза за развитието на пандемията. На 7 декември 2020 година Радев определя дата за избори - 28 март. Потвърди я на 19 декември. Тогава в болниците има 7000 души. Днес имаме 4262-ма в болници. Кой диктува на президента датата 28 март и кой, виждайки, че в момента ГЕРБ е първа политическа сила, диктува желанието му да отлага изборите", каза Борисов.

"Считам, че да ни вика на консултации (президентът - бел. ред.) е, за да си измие ръцете с нас. Ние се подготвяме за март. Минаха изборите във Франция, Румъния, ползваме техните протоколи. Няма да откриваме топлата вода", посочи премиерът. И нареди на здравните власти да изпратят запитване до Световната здравна организация и до института "Роберт Кох" за прогноза как ще се развие пандемията към март месец, защото "нашият президент иска да знае каква е прогнозата за март 28 март".

"ДПС си е партия, която си има почетен председател. И с етническата карта, с ДПС, и с Ердоган никой не трябва да си играе. И който не е запознат, моля да бъде по-внимателен в изказванията си. Аз съм започнал да печеля изборите сам, мажоритарно. Ердоган май тогава беше кмет. Да кажат, че ми е помагал… С нашите съседи мюсюлмани ние водим най-добрата политика и дипломация", посочи министър-председателят по повод изказването на президента, че "Борисов е довереното лице на турския президент Ердоган, който поздрави ДПС на тяхната конференция".

"Да се вкарва президентът на друга държава в един махленски, защото нашият спор с Радев отдавна не е политически, той е махленски, за съжаление, не е редно. Неслучайно слизам да говоря, защото вчера, на един светъл празник, се заговори за ортаци. Аз мога да му кажа, че е ортак с Черепа. Какво общо имам аз с Пеевски? Години сигурно не съм го виждал. ДПС е е подкрепяла ГЕРБ само за покупката на Ф-16, Истанбулската конвенция и евроатлантическите политики. ДПС си подкрепи президента за първи мандат, за втори каза, че няма, но може да си промени решението. Видят ли, че спихват (БСП - бел. ред.) и няма от какво да се хранят, защото те нямат идеи, а в същото време излизат в Standart and Poor's, Moody's, лъжата веднага се вижда", каза още премиерът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във