Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов към министрите: Сутрин като станете се помолете на Господ да са живи и здрави в ЕК

България ще загуби само 25 млн. евро от европейските фондове, въпреки апокалиптичните прогнози, хвали се премиерът Бойко Борисов, става ясно от стенограмата на правителственото заседание. "Затова поздравявам всички министри, които положиха огромни усилия за тези седмици, които сме в управление, и, разбира се, сутрин като станете да се помолим на Господ да са живи и здрави в Европейската комисия нашите партньори, че погледнаха така благосклонно на България и ни пуснаха програмите", гордо заявява той.

Той коментира и очакваната бежанска вълна, която очаква страната ни. По думите му обаче България спазва стриктно задълженията си по отношение на бежанците. Въпросът е, че те трябва да преминават през официалните контролни пропускателни пунктове, за да можем да се погрижим за тях по най-добрия начин, коментира министър-председателят. Той подчерта, че кабинетът никога не е обсъждал вариант армията да бъде изпратена на границата, а само различни начини за оказване на логистична подкрепа на служителите на МВР.

"Просто говоря само с факти в момента, защото всички министри сте ми не само и равни, и еднакви, и сме едно цяло, а просто искам всички да знаете в нашата държава какъв проблем стои. Този проблем върви вече година и половина може би и тъй като не е популярно, не е приятно, не е нещо, с което да се похвали човек, ако щете, този проблем максимум е замитан през времето, все едно го няма, а него не само че го има, той ще бъде напролет действително заплаха и за националната сигурност, защото в момента официално имаме над 7000 бежанци, не сме сигурни в бройката. Не сме сигурни тези хора къде са, а сме спрели само на границата нелегално пристигащи от порядъка на 34-35 хиляди", обяснява на министрите Борисов.

Той призовава вицепремиера Меглена Кунева да отиде в Брюксел, където да постави темата за бежанците. "На фона на 3-процентния ни дефицит, който заковахме, ни е много трудно да поемем толкова големи бюджети. И при положение, че виждате с какъв зор дадохме коледни надбавки и се прие прекрасно от обществото. Моето твърдо намерение заедно с Калфин и финансовия министър е за Великден пак да дадем, за да може хората… да направим всичко възможно и тогава. Но, ако ни се изсипят още 150-200 милиона, няма как да стане. Сиреч, това ще бъде за сметка на някого. Така че, от моя опит с Брюксел, видяхте и не само моя, а на всички вас, че когато отидете там и поставите проблема, има кой да ви чуе. А не да го оставяте на секретарката като пощальони съответния документ", жалва се пред министрите премиерът.

 

Предлагаме ви пълния текст на стенограмата:

Точка 16

Проект на Решение за изменение и допълнение на Споразумението за партньорство на Република България, очертаващо помощта от Европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г., одобрено с Решение за изпълнение на Европейската комисия С (2014) 5582 от 2014 г.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Господин премиер, уважаеми колеги, няколко думи най-малко предвид факта, че тази точка беше внесена вчера в екстремно бърз режим.

Само да напомня, че на 17 ноември миналата година ние одобрихме проекта на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. Това е минало едно разглеждане в службите на Европейската комисия и колегите са съгласували текста на програмата.

Сега трябва да приведем самото Споразумение за партньорство в съответствие с това, което е предвидено в програмата, за да бъдат двата документа кохерентни, да не си противоречат, което е по-скоро технически въпрос, доколкото програмата е минала целия предвиден етапен ред, съгласувана е в работна група.

Казах, че Европейската комисия е съгласна с текста. Имам уверението на колегите от Генерална дирекция „Регионална и урбанистична политика“, че ако ние днес скачим в системата „ЕСЕССИ“ променения вариант на Споразумението за партньорство, можем да разчитаме програмата да бъде одобрена официално в следващите дни и дори уверението, че ще можем да ползваме аванс за 2015 година, което безспорно е от полза за всички, най-вече за малките и средни предприятия.

БОЙКО БОРИСОВ: Приемаме точка 16.

В този ред на мисли, от нашите апокалиптични представи и от това, което очаквахме, че ще имаме големи загуби, към момента се очертават само към 25 милиона евро България да загуби, което е абсолютно нищо на фона на това, което очаквахме и това, което бяха насътворили. Затова поздравявам всички министри, които положиха огромни усилия за тези седмици, които сме в управление, и, разбира се, сутрин като станете да се помолим на Господ да са живи и здрави в Европейската комисия нашите партньори, че погледнаха така благосклонно на България и ни пуснаха програмите.

Да ви кажа честно, ако сега сме един месец назад, никога не мога да направя такова оптимистично изказване, че би могло това да се случи към днешна дата. Абсурд! Затова истински благодарности на всички и в Комисията и съответно на колегите, които работиха по тези всички въпроси.

В този ред на мисли (тъй като се повдигна въпросът вчера и от президента) ние няколко седмици подред, начело с госпожа Кунева, включително и аз правих едно съвещание, вътрешният, военният министър, финансовият министър, земеделският министър – с възможността и горски стражи, където има, да бъдат използвани за логистика, относно този огромен проблем, който имаме с бежанската вълна. Това е един проблем, който последните дни, за съжаление, се експонира в различни посоки, а той е на базата на нашата работа и на нашето желание да постигнем колкото е възможно по-голям синхрон. И с по-малко средства, защото знаете Законът за държавния бюджет не позволява на финансовия министър извън рамките на бюджета да се разпростира с каквито и да е средства.

Първо, неправилно се говори за ограда по границата. Става въпрос за едно временно съоръжение, което да помогне не само да се ограничи достъпът на нелегални имигранти, а това е и във връзка, всяка година знаете, че харчим по 10-15-20 милиона от животните, които минават и шапът, който се пренася. И повтарям – това е временно съоръжение. Подобни съоръжения има на много места изградени и то в много по-тежък вид. Предишното правителство е направило за около 9 милиона 30 километра, приблизително. И основно заради натиска на нелегалните, повтарям.

Ние, като държава член на Европейския съюз, кандидати за „Шенген“, изпълняваме стриктно своите ангажименти към бежанците. Въпросът е, че те трябва да преминават през официалните контролни пропускателни пунктове, за да можем да се погрижим за тях по най-добрия европейски приет от всички наши колеги в Брюксел начин. Така че ви моля, когато обсъждате подобно нещо, да акцентирате, че става дума за временно съоръжение. Временно. Вече България веднъж е демонтирала такова съоръжение. На по-достъпен, народен език – кльоновете, които бяха, спомняте си. Знаете, че тогава, през онези години, не е била целта да се спира имиграция, а българите просто да не бягат на Запад, и затова тези мрежи – старите кльонове и огради, са били на по седем, осем километра вътре на територията на страната, за да имат време граничарите като мине беглецът тогава (и много от нашите симпатизанти сега, а сигурно и членове на партиите, които сме тук са правили такива опити да преминават тогава, бягайки от режима) да имат седем, осем километра време да ги застигнат докато преминат вече на територията на Гърция, или Турция, или тогава Югославия включително. Знаете, че тези огромни съоръжения бяха премахнати във връзка с всички наши обязаности, които имаме в Европейския съюз.

Сега говорим за временно съоръжение, което да ни помогне в тази изключително екстремна ситуация, защото, колеги, ако нещо се случи тук – в София, или в Перник, или около София, то веднага става тема № 1. В същото време, границата понеже е далеч, там хиляди в момента наши сънародници носят службата бодро и уставно в невероятно тежки условия, виелици, студ, кал, дъжд, сняг, невероятно тежки условия. Реално, това не е да стоиш на команден пункт, това не е да стоиш в канцелария – там е на виелицата, на видима връзка от 100 метра един от друг и тези хора непрекъснато се транспортират, връщат се, държавата плаща камандировъчни, плаща каквото има и харчим огромни пари.

Имаме няколко подхода тук, няколко. Гранична полиция с всичките й възможности е там. Средно по 1200-1300 полицаи от вътрешността на страната. Това момче, Бог да го прости, което загина в преобърнатия камион, е от Свищов. Къде е Свищов на Дунав, къде е границата надолу към Турция! В смисъл, всеки ден от цялата страна се събират полицаи и се пращат да подпомогнат „Гранична полиция”.

Просто говоря само с факти в момента, защото всички министри сте ми не само и равни, и еднакви, и сме едно цяло, а просто искам всички да знаете в нашата държава какъв проблем стои. Този проблем върви вече година и половина може би и тъй като не е популярно, не е приятно, не е нещо, с което да се похвали човек, ако щете, този проблем максимум е замитан през времето, все едно го няма, а него не само че го има, той ще бъде напролет действително заплаха и за националната сигурност, защото в момента официално имаме над 7000 бежанци, не сме сигурни в бройката. Не сме сигурни тези хора къде са, а сме спрели само на границата нелегално пристигащи от порядъка на 34-35 хиляди. Смятайте за какви огромни маси хора става въпрос.

В същото време четете и гледате по новините – в Ливан бежански лагери, на минус 10 градуса в Турция два милиона близо. Всичко това е потенциален риск.

Аз не само не мога да се сърдя, то си е негово право, но и президентът вчера постави темата на дневен ред. Макар че ние във всичките си съвещания, които сме провеждали, и с мое участие в някои от тях, не сме говорили да пращаме армия на границата. В Гърция, в Турция техните армейски поделения се ползват, но ние за такава тема – да изпратим моторизираната техника на нашите бригади на границата, никога не е ставало въпрос.

Ето тук е госпожа Кунева, пряко отговаряща за тези срещи, и Вучков и Ненчев стоят един до друг. Никога не сме говорили да пращаме моторизирана или каквато и да е армия. Говорили сме дали от тези двадесет и няколко хиляди служители на Българската армия можем да ползваме за логистика, като например водачите и камионите, с които разполагат. Безспорно купиха се по линия на НАТО и по линия на какво ли не много добри камиони, много добра техника, има ги и техните водачи. Казано с други думи, шофьор, той не е картечар, не е автоматчик, не е гранатометчик, той си е шофьор, но той е трениран на военни полигони с тази техника в такива тежки условия. Едно е да си карал патрулка в Свищов, друго е да ти дадат голям джоган и да караш по тези места тежкопланиски, хлъзгави, с коловози, и в същото време отзад да се возят по 15-20 човека.

В тези разговори, разбира се, винаги е присъствал и министърът на финансите, защото за едно временно съоръжение ще ни трябват някъде около 40-50 милиона поне, много пари. Едно претрансформиране на още петстотин служители – дали ще са бивши граничари, военни, ще отидат някъде… сметките ни показват около още 90 милиона. И тук финансовият министър правилно поставя въпроса – или трябва да актуализираме бюджета и да го вкараме в Народното събрание, което ще вдигне дефицита от друга страна, или трябва да съберем от другите министерства пари. Един от двата подхода трябва да се намери.

И затова, повтарям, във всичките си разговори сме търсили вариант… включително и министър Танева я викахме, да ползваме където имат горски стражи с опит, защото това там е гора. Сигурно има планинари от вас, но като влезеш в гората и там са сто и колко квадратни километра гора, ориентацията не е никак лесна. Трябва да познавате терена.

От друга страна, има каналджии – на МВР и на ДАНС съм го възложил също, трябва да направите всичко възможно да се спрат. Вие знаете, навсякъде в света, където има такъв миграционен натиск, винаги се явяват и такива престъпни структури, които гледат да се възползват от това.

С една дума, ще ми се тази тема да я затворим пред обществото, като спорове между институции, ако щете. Защото и при президента, когато сме се събирали на Съвет за национална сигурност, темата с бежанците винаги е поставяна действително и като заплаха за националната сигурност. И то е факт.

За радост имаме два месеца, надали има и половина, че там пролетта идва по-рано, в които ние трябва да вземем всички тези мерки, които, за съжаление, не са взети. Сега да се връщаме назад, че година и половина, ако са правили по десет километра такива временни съоръжения или са действали по друг начин, ще загубим време и нищо няма да се постигне.

Затова сега и госпожа Кунева ще ви каже, какво горе-долу към момента сме направили.

Има и още един подход: дали да се промени Законът за отбраната, за да може да се ползва някакъв ресурс подобен за помощ на „Гранична полиция”.

Просто има различни възможности, за да спестим. Повтарям, най-лесният начин е да отидем и да актуализираме бюджета и да вдигнем дефицита, това е най-лесният начин. Другият е да ви орежа по 10-15 милиона от министерство и да ги дадем на отбраната и МВР, защото това поне към момента, което с министър Ненчев сме постигнали като съгласие, е техника с водачи да бъде предоставена да возим хората, които в момента са на границата, за да гарантираме, че е най-доброто, което имаме за тези условия и да запазим живота на хората. Тук въпросът е да не излагаме на риск живота на нашите полицаи, граничари и всички, които са там.

Това към момента сме го постигнали, но трябва да се готвим и за тази сериозна бежанска вълна, която се очаква напролет. Включително и със сгради, включително и с допълнителни места за настаняване. Това няма да ни подмине. Не е лицеприятно, хората не го харесват, но това са наши задължения и нямаме избор. Повтарям, в Турция са 2 милиона и много лесно е на някои, които упрекват турците, че не ги спират всички, но имайте предвид, ако си представяте 2 милиона като маса – от тях 10% да се измъкнат, са вече 200 000, които идват към нашата граница.

Заповядайте, госпожо Кунева.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Благодаря Ви.

За да си представим картината, може би и аз дави кажа две цифри – 207 000 мигранти са се опитали да прекосят Средиземно море през 2014 година по данни на Върховния комисариат за бежанците, тоест имаме 284% увеличение на задържаните в Италия и 103% ръст в Турция. Това е размерът и това е светът, в който живеем. За съжаление, няма някакви много оптимистични изгледи, че ще ни се размине през тази година и че ще се намали бежанският натиск.

В момента, само да Ви отговоря, господин премиер, 60% от тези сгради, които са за настаняване на бежанци, са запълнени. Тоест имаме още капацитет за 40%, но те трябва да се поддържат, ремонт и това, разбира се, изисква бюджетни средства.

Съгласно проведените няколкодневни заседания ние изчистихме една голяма част от въпросите, които бяха поставени от министър Вучков.

Тук искам да подчертая, че слуховете за напрежение между Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, както казва Марк Твен, са силно преувеличени. Няма такова нещо, напротив работим като един екип, като едно правителство и всеки се опитва да направи най-доброто, за да може да се справим с този проблем като държава.

БОЙКО БОРИСОВ: Конфликтът е повече между финансовият министър и двамата министри, а не между тях.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Това му е част от длъжностната характеристика…

БОЙКО БОРИСОВ: Не – поради липсата на такива пари в бюджета. И то не за един, два или пет милион милиона, а става въпрос за над 150 милиона, поне.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Ако имаше средства, просто щяха да се назначат допълнително служители в „Гранична полиция” и нямаше да се занимаваме с този координационен проблем.

Ще разделя изложението си на две и то ще бъде съвсем кратко. По какво сме постигнали съгласие и какви въпроси все още не са изяснени.

Най-напред, по изграждането на горските пътища искам специално да благодаря на министъра на земеделието, че това, което може да се направи, министерството изрази готовност и ще работи в тази посока. Тоест тук имаме готовност.

За предоставяне на техника и сгради от Министерството на отбраната по същия начин има готовност и има разбиране.

Съгласни сме, че ще трябва да направим нормативни изменения на подзаконово ниво в една инструкция за оптимизиране взаимодействието между Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи. Има такова материалноправно основание в закон, и, от друга страна, евентуално в Закона за МВР за облекчение на реда за строеж на временно съоръжение, защото действително в момента не е отчетен казус като този, за който говорим – това на практика е временно съоръжение и не влиза по общия ред, по който работи Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Оттам нататък вече ще преминем в по-детайлен разговор след това изменение как точно да се осъществи възлагането на строежа на това временно съоръжение.

Предлагам на следващото заседание заедно с министър Вучков да внесем решение, което ще бъде по срокове и на практика ще имаме план за действие как да се справим с този проблем. И искам да ви кажа, че България действително успява да спази изискванията си по охрана на границите, така както изисква Шенген, Дъблинското споразумение, което е част от Шенгенското законодателство. И макар и да сме със свръхнапрегнати сили, мога да кажа, че страната се справя не по-зле от други държави, които са членове на Шенген.

Много е важно също така да дадем знак, че това не е трайно съоръжение, не е съоръжение срещу, а е съоръжение всъщност да предотврати и да затрудни работата на тези нелегално преминаващи и на каналджиите, което поставя в опасност живота на хората.

България няма да отказва по никакъв начин убежище на хора, които се нуждаят от него. Това е не само наше задължение по конвенции, но и разбиране, с което ние, смятам, че с право можем да се гордеем като хора, че при хуманитарна нужда, при хуманитарна акция България реагира по един напълно добронамерен и цивилизован начин.

Така че следващата седмица ще внесем решение, ако вие сте съгласни с тези мерки, които предлагам, и ще продължим разговорите с Министерството на финансите.

БОЙКО БОРИСОВ: Калфин!

ИВАЙЛО КАЛФИН: Благодаря Ви, господин премиер.

Ще ми се (като подкрепям абсолютно всичко, което казахте) и ще си позволя да изразя едно неразбиране вчера и от реакцията на държавния глава. Първото нещо, което среща човек като влезе в Турция и в Гърция, са военните поделения. В България военните поделения са много далеко от границата. Така, че някакво притеснение, че ние ще си нарушим партньорските отношения, надали е релевантно.

БОЙКО БОРИСОВ: Нашата отбранителна доктрина.

ИВАЙЛО КАЛФИН: Не мисля, че бихме могли да имаме притеснения. Още повече, че поне до преди известно време – до миналата година, по турската граница вървяха три вида патрули: военни, гранична полиция и жандармерия, и те си патрулират по границата, както се патрулира по граница и това е по българо-турската граница, а не по някоя друга.

Притеснението, което също идва от Турция е, че не само са сирийци, тези с двата милиона са сирийци и са бежанци от Сирия. В България през Турция влизат доста други граждани и, доколкото знам, има доста алжирци в България, които Алжир не иска да си ги вземе обратно и на тях им е отказан статут, но те са влезли по същия начин. Като започна така наречената „Арабска пролет”, революцията в Северна Африка, Турция си отмени визовия режим с тези страни, така че там не е трудно да се влиза и оттам след това да променят маршрута. Тогава бяха намалени и изискванията за хора от Африка, под Сахара, и затова и в България влизат също и други общности, не са само тези, които бягат от войната в Сирия.

БОЙКО БОРИСОВ: Дето се вика – не ни успокояваш в момента, нали?

ИВАЙЛО КАЛФИН: Не, напротив. Казвам, че въпросът е тревожен и за да го подсиля ми се ще да кажа още нещо, което ние го пропускаме.

Бежанците не са само проблем, свързан с охраната на границата. След това като дойдат тези бежанци в България, първо, според мен, ние трябва да дадем ясен знак, че не сме в състояние безкрайно да разширяваме капацитета си за приемане, защото тези хора след това, ако ние не искаме да правим гета, които да генерират престъпност, за тези хора трябва да се погрижим. Трябва да получат образование. Трябва да получат някаква интеграция. Трябва да учат език. Трябва да получат работа. Иначе ще станат едни лагери, в които населението с основание ще се притеснява.

Така че, така или иначе, тези хора са ангажимент, и ние го поемаме като държава, като европейска държава. Но колкото са повече те след като са влезли един път, те тепърва стават един голям финансов ангажимент на държавата. Така че, този аспект не се гледа. Ние го гледаме само до спирането им на границата, но след това има огромен действително ангажимент на държавата.

Според мен, всички тези мерки (това е допълнителен аргумент) би трябвало да бъдат подкрепени. България няма капацитет по-голям и, за съжаление, в Европейския съюз солидарността по отношение на бежанците не е това, което бихме искали да видим, защото граничните страни поемат тежестта.

Благодаря ви.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Германия е единствената страна, която настойчиво предлага да има квотен принцип за приемане на бежанците съгласно брутния вътрешен продукт и възможностите на страните. За съжаление, това не пробива досега като инициатива.

БОЙКО БОРИСОВ: За съжаление не пробива. Макар че ние точно това именно… Не случайно и Германия го поставя в дневния си ред, защото те най-много ни наблюдават и виждат в какви драми и какви трудности сме в момента, защото, повтарям, това ще са много пари, които – дали през социално министерство, след това работа на фона на цялата безработица, децата им трябва да ходят на училище, включително и министърът на образованието трябва да види има ли такива, как да им се преподава… Има програми, но това изисква допълнително организация, здравна помощ.

Така че, действително, колеги, е много тежка темата. Аз съм далеч, повтарям, от мисълта… Президентът има право да изрази своето мнение, а и според мен, като всеки върховен главнокомандващ, когато се говори за армията, че би могла да отива на границата, формулирано по начина или въпросът, аз не знам точно и как са му го задали, не виждам върховен главнокомандващ, който да каже: „Ще пратя армията на границата“. По този начин формулирано, нали веднага ще кажат, че отиваме да воюваме.

В случая става въпрос, затова го подчертах няколко пъти, че във всичките ни разговори става въпрос за логистична подкрепа от армията. Логистична, за да похарчим по-малко пари. Всеки милион по-малко похарчен, е милион в изпълнението на програмата, или, както казва Горанов – милион по-малко дълг. Иначе повтарям, това е тема, по която нито БСП, нито ДПС, нито „Атака“ биха могли, ако влезем да актуализираме бюджета и да кажем „трябват 150 милиона“, техните експерти в сигурността да кажат: „Не, това не е нужно или не бива да се прави“. Ще бъде крайно лицемерно, крайно лицемерно. Те са започнали, макар че по друга линия, да правят временното съоръжение. В смисъл и техните експерти това са казали, а нашите експерти виждате, ето ги тук, какво казват и от ГЕРБ, и от Реформаторския блок, и от АБВ. С една дума, ние можем да постигнем мнозинство, въпросът е в това, което казва Горанов – всеки милион дълг трябва да го намалим. Едно е да дадем 90, едно е 150, едно е 200 милиона. И затова водим всичките тези разговори. Така че, тук не търсим конфронтация. Разбираме загрижеността. Ще се радваме, ако Президентът бързо направи един Консултативен съвет по тези теми, с всички партии това да го изговорим. Това не е граница на това правителство само, то е и на предишните, и на следващите. И то ще стои, тъй като конфликтите, които виждате в арабския свят, те не само че не намаляват, те се увеличават и натискът ще продължи да е такъв.

Говорихме, госпожа Кунева, да видим по Брюксел какво може, особено за бежанците, като солидарна помощ да ни помогнат също, макар че там средствата са малко. Счита се, не знам дали знаете, че България се води в донорите, ние сме от богатите страни в света, ние като член на Европейския съюз подпомагаме всяка година от Палестина до къде ли не. Някъде около един милиард дава Европейският съюз за Палестина само. Така че, ние сме донори. Вярно, по-мънички пари даваме, но на практика нас ни водят към богатите държави, ние сме в богатия клуб на Брюксел. Така че към този момент Германия ни подкрепя, разбира, че едно е да имаш граница с Австрия, едно е граница с Турция, в смисъл, при военните конфликти в Сирия, в Ирак, в Либия. Разбират го хората. Ето и Калфин това, което ви каза. Особено в Алжир, там, където режимите са тежки, масово бягат, те не са само сирийци. На мен всяка сутрин дежурният по МВР ми дава сводка колко на границата и от какви народности, и те са най-малко сирийци, ако ме питаш. Ето, кажи, Вучков, ти ги имаш.

ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ: Всяка сутрин има сводка колко – по народност, на КПП-та, на зелена граница, колко са отблъснати, колко са задържани. Аз, обаче, господин премиер, искам да кажа точни данни за ситуационната картина на българо-турската граница за 2014 и 2013 г., защото има най-разнообразни интерпретации. Включително точните числа и статистика искам да ви кажа:

- 2014 г. задържани от българските власти лица на българо-турската граница са 6023.

- 2013 г. задържаните от нас са 11 524.

Задържани от турците 2014 г. – 6004. Задържани от турците 2013 г. – 3385.

Самостоятелно върнали се също имам като статистика, но най-важното: 2014 г. общо предприети опити за влизане на територията на България – 38 502 лица, 2,3 пъти повече в сравнение с 2013 г., защото 2013 г. общо предприетите опити за влизане са на 16 736 лица. Тоест, макар задържаните от нас да са по-малко, натискът се е увеличил. По тази причина напълно споделям това, което Вие казахте преди малко и вицепремиерът Калфин.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз го споделям с всичките, за да знаят за проблема.

ВЕСЕЛИН ВУЧКОВ: Тук не става дума да сме съперници или да има напрежение. В никакъв случай. Всички сме съюзници.

БОЙКО БОРИСОВ: Аз искам да помоля тук и външния министър да се включи, да разговаря със своите колеги, да няма такива спекулации, че едва ли ние ще пращаме армия някъде да се бие. Няма нищо такова. Като свърши Министерски съвет, сядате с Ненчев и Вучков, давате му всичките тези данни, след обед си поръчай разговори с колегите, кажи им, обясни им, да няма реакции някакви, които да ни…, защото и ние можем да се дразним от тази работа. Ние също можем да се дразним на базата на тези данни. Ние също може да предизвикваме дипломатически скандали. Нали можем? Но не го правим, защото сме толерантни като натовски страни с нашите приятели и партньори в Турция и в Гърция. И затова по такъв толерантен начин, а ти го можеш, защото си такъв, ще им обясниш какви усилия полагаме. И разбира се, нашата огромна политическа воля на кабинета да решаваме проблема без да правим скандали, с тях искаме заедно, партньорски да го решим.

ДАНИЕЛ МИТОВ: Господин премиер, ако мога да кажа само две думи. Въпросът за натиска, бил той бежански или на нелегални имигранти, е постоянно представян пред колегите, когато имаме Съвет „Външни работи”, от една страна, от друга страна – при двете ми лични срещи с турския министър на външните работи. Продължава, разбира се, работата по отношение на подписването на спогодби, които ще ни позволяват по-бърза и ефективна реадмисия. Но, така или иначе, и при разговорите ни с гръцкия колега Венизелос и с министър Чавушоглу този въпрос винаги е поставян от наша страна, и разбира се, ще направим всичко възможно, така че да ги убедим, че каквито и действия в момента да обмисляме, те в никакъв случай не са насочени срещу партньорската страна.

БОЙКО БОРИСОВ: В отлични отношения сме. Не допускайте през медиите, просто хващайки определени изказвания, да ни създаде някакъв конфликт. Още днес се чуйте и го направете.

А госпожа Кунева да види по какъв начин – ако трябва, отиди до Брюксел и постави темата и там, защото на фона на 3-процентния ни дефицит, който заковахме, ни е много трудно да поемем толкова големи бюджети. И при положение, че виждате с какъв зор дадохме коледни надбавки и се прие прекрасно от обществото. Моето твърдо намерение заедно с Калфин и финансовия министър е за Великден пак да дадем, за да може хората… да направим всичко възможно и тогава. Но, ако ни се изсипят още 150-200 милиона, няма как да стане. Сиреч, това ще бъде за сметка на някого. Така че, от моя опит с Брюксел, видяхте и не само моя, а на всички вас, че когато отидете там и поставите проблема, има кой да ви чуе. А не да го оставяте на секретарката като пощальони съответния документ. Винаги след това се намира някакво решение. Ако няма за това пари, ще ни компенсират по друг начин, че да си подкрепим бюджета. Хората ни уважават сега, разбират проблемите на България, искат да ни помогнат, така че всячески да се постараем проблемът да стигне до тях.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Господин министър-председател, един аргумент за влизането на България в Шенген и да направим всичко възможно, защото друго е когато си отвътре и помощта, включително и за бежанци, се развива по друг начин, с друга динамика. Ние в момента всъщност изпълняваме абсолютно Шенгенски задължения, даже по-стриктни.

 

Точка 17

Проект на Решение за определяне на председател на Държавната комисия за бежанците при Министерски съвет

БОЙКО БОРИСОВ: Знаете, че освободихме Николай Александров Чирпанлиев. Понеже съм го внесъл аз на вашето внимание –Никола Петков Казаков, ще го приемем, но госпожа Кунева ще му предаде, ще му дам един месец толеранс. Ако в рамките на този месец не се сработи добре с колегите, ще внеса обратно предложение, тъй като не можем да държим агенцията без човек в момента. Това е бившият директор на агенцията, мисля, че за такова време може да се справи. Така че, госпожа Кунева, след това ще искам Вашето мнение.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във