Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов критикува Радев пред синдикати и работодатели

Лидерпът на ГЕРБ Бойко Борисов се срещна със синдикатите и работодателите в централата на партията. Поводът е да се обсъдят проблемите за работещите и бизнеса у нас заради скъпите цени на тока. Обсъжда се и налага ли се актуализация на бюджета.

Борисов обяви, че партията подготвя програма, която включва спешни мерки за стабилизиране на страната. Той отправи критика към президента Румен Радев и служебния кабинет за забавените действия в сектор "енергетика" и "здравеопазване".

"Вчера Радев каза, че партиите не агитирали за ваксиниране, но това не е вярно. Ние всеки ден правим това. Казваме от месеци, че само така ще се оправи икономиката. А той сега се сети. И при него се видя, че се справихме най-зле в Европа и сега сме блокирани за пътуване", коментира Борисов.

Той обяви още, че именно ГЕРБ са сезирали институциите за разследването на прокуратурата за неправилно разходване на европари. "Ние наложихме корекции на фирмите, които хитруват в Северозападата. Пратихме сигнали на прокуратурата и сега виждате по тях как е работено и е свършено разследването", обясни на свой ред Лъчезар Борисов.

За цените на тока той заяви, че е нарушена конкуренцията, а предложените от правителството мерки са палеативни. Делян Добрев и Владислав Горанов също заявиха, че има нужда от спешни мерки за бизнеса, тъй като има неравенство в помощта от страна на държавата.

"ВЕИ-тата са свръхфинансирани и получават два пъти повече. НЕК също получава компенсации и печели от това, че купува ток от американските централи. Така едни получават стотици милиони повече, а други плащат тези милиони. Трябва да се изчистят тези изкривявания и да се изчисти системата", обясни Добрев и каза, че има лесен начин това да се случи. Той недоумява защо това не се прави от служебното правителство на Румен Радев и КЕВР.

Бойко Борисов припомни, че от 1 януари не са защитени от бум на цените на тока и битовите потребители и беше категоричен, че трябват спешни мерки. Добрев допълни, че има риск от дори 40% ръст на тока за хората от Нова година.

Председателят на УС на АИКБ Васил Велев и председателят на КТ "Подкрепа" и президентът на КНСБ - Димитър Манолов и Пламен Димитров, присъстваха на срещата. Те изложиха своите виждания по актуалните теми. 

Васил Велев заяви, че мерките, които ГЕРБ предлага ще сработят, както е било до сега и изрази огромно притеснение за случващото се с тока.

"Панически действат и сега ще раздават компенсации, които няма да стигнат. За август и септемри няма да върнат парите на бизнеса", каза Борисов по повод мярката да се плаща от държавата част от парите на фирмите.

Пламен Димитров каза, че спешно трябва да се намери начин за помощ за бизнеса, за да няма такъв ръст на цените. "Устойчивото решение, което предлагате е по-справедливо и ще осигури стабилност на системата. Тези свръхпечалби се отчитат само от вашия модел и затова той ще успокои системата", обяви той. "Ние затова бяхме на улицата, защото независимо от всички срещи, адекватно решение няма.

"Виждахме се и с президента, но ето, че няма план и не се направи такъв още лятото, което беше ясно какво ще се случи. Чак сега започнаха тези разговори, когато е вече късно. А можеше още лятото да се направи такъв план и според него да се актуализира бюджета. Сега вече няма какво много да се направи. Олиото и хляба дори са скочили над 50%. Така реално цената на тока удря и хората, защото поскъпва всичко", каза Димитров.

"Това е промяната, нали промяна искаха. Ето - променят и цените в магазина", коментира Борисов. "Опитват да затворят сега устата на синдикатите, за да минат изборите и да спечели Радев, а после не мислят какво ще стане януари и февруари и как ще живеят хората", каза още лидерът на ГЕРБ.

Борисов коментира, че мерките за тока е трябвало да се предприемат още август-септември, а не сега.

"Какво правеха тогава - чегъртаха", заяви той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във