Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Компромис с мерките ще направим само при учениците

Премиерът Бойко Борисов отново се появи внезапно на редовния брифинг на здравните власт и прекъсна изявлението им. 

"Оптимизмът, който има във всички нас, много рязко докторите го опровергават. Новият щам на коронавируса се разви със страшна сила във Великобритания, Холандия, Германия, Испания и виждате числата", каза Борисов. "Той се пренася изключително бързо и затова, въпреки месеците локдаун в тези държави, продължава да се увеличава броят на заразените и този на починалите", добави той.

"Дали сме си като дата 31 януари. Компромисът, който можем да направим, свързан със здравето, е единствено с образованието. По определен ред и учениците от 5-и до 12-и клас ще започнат да се въртят и на присъствено обучение. Дължим го на това поколение, което месеци наред не ходи на училище и това е проблем", посочи премиерът. "Яслите, градините и учениците до 4-и клас не повишиха заболеваемостта. Дай Боже така да е и с по-големите ученици", каза той.

Министър-председателят отчете като радостен факт, че над 8000 лекари са преболедували вируса и са се върнали на работа. "Обсъдихме за 10 лева на ваксина на екип - лекар и медицинска сестра, да се направят ваксинационни звена. Ще спорим дали да са10 лева на едно убождане, или за две", отбеляза премиерът.

Борисов коментира, че удължаването на мерките след 31 януари означава, че близо 100 милиона допълнително трябва да се дадат за неработещите бизнеси. "Така спасяваме работни места и помагаме на семейства, но брутният вътрешен продукт не се увеличава", поясни министър-председателят.

Той отбеляза, че ще има повече яснота след разговора на евролидерите днес вечерта, но напрежението в Европа расте. "Ние сме като оазисче по отношение на мерките. Рискът този оптимизъм да ни накара да опускаме много мерките може да доведе до голяма заболеваемост", изтъкна премиерът.

Той сподели, че е бил оптимистично настроен досега заради трайната тенденция на намаляване броя на заразените. "Но това, което Кунчев ми разказа снощи от срещата с колегите си в Европа, това, което Балтов и Мутафчийски ми казват за болниците... Даже се изпокарахме с министрите. Виждате колко много хора не работят. 30-40 хил. са в тези сектори, но много от тях са работили в сивия сектор и сега няма как да им дадем пари. Само 6300 са подали заявление за помощ. Те месеци наред не работят, това е проблем не за собствениците, а за хората", констатира министър-председателят. И добави, че няма как да сме единствената държава в Европа, която отваря.

По думите му, решението на ресторантьорите за протестно отваряне е тяхно право.

Според Борисов трудно би се взело решение в ЕС да се въведат ограничения за пътуване за неваксинираните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във