Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Който дрънчи сабята, трябва и да посегне с нея

Очаква ни нова мигрантска вълна, ако спогодбата ЕС - Турция от март се провали, предупреди премиерът Бойко Борисов в интервю за „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. 

Изданието цитира това изявление на премиера точно след негови коментари по повод заплахата на турския президент Реджеп Ердоган да престане да изпълнява мигрантското споразумение, сключено с Европейския съюз през март. 

"Турският президент Реджеп Тайип Ердоган още миналата година заплаши, че може да наводни Европа с мигранти. Страхувам се от това, което се случва в Турция. Сега е модерно за някои политици да се представят като смели герои, които с танкове и самолети се включват във войната. Който постоянно дрънчи със сабята, трябва все някога и да посегне с нея“, коментира премиерът.

Според него последиците от нова мигрантска вълна ще бъдат фатални, затова призова Европейския съюз да подпомогне най-бедния си член с осигуряването на защитата по границата с Турция. Борисов предупреди също, че не знае още колко дълго ще успеем да удържим мигрантския натиск по нашите граници. Той защити решението на българската граница да бъде построена стена.

Премиерът бе категоричен, че Европа трябва да се стреми към възможно най-добри отношения с Анкара. 

Днес Борисов е на посещение в Турция по повод откриването на новия мост на Босфора. Той ще се срещне с турския си колега Бинали Йълдъръм, по време на която премиерът ще постави въпроса за мигрантската криза и ще настоява Турция да не пуска мигранти към България.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във