Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов изпусна кормилото и на здравната криза, и на епидемията от безработицата, смята Мая Манолова

Борисов изпусна кормилото и на здравната криза с COVID-19, и на епидемията от безработица. Наесен премиерът ще се огледа в огледалото на безработните. Tова ще е есента на гражданското недоволство. Новата политическа сила ще е гневът на гражданите. Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова днес във Враца.

„Социалният министър и Борисов създадоха пълен хаос с числата за безработицата. Представените данни са целенасочено неистински, за да се скрие размерът на вълната безработни. На Сачева ще й трябват 100 седмици или 2 години, за да се върнат на работа новите безработни”, допълни Манолова.

По данни на Националния статистически институт новите безработни след COVID-19 са 100 хил., а според Агенцията по заетостта годишно са 111 700 души. „Същевременно социалният министър твърди, че новите безработни са 72 хил.”, посочи Манолова. Тя допълни, че според Евростат през април в България ръстът на безработицата е осем пъти по-висок от средния за Европа, а 16% от новите безработни в Европа са в България.

Относно квалификациите, отправени към нея от социалния министър днес по БТВ, Манолова заяви, че Сачева не може да се сравнява с боса си Борисов и с неговата квалификация към гражданите, които той нарече „тулупи“.

„Това управление ще е запомнено, като управлението на тулупи с чекмеджета с пачки и кюлчета, и пистолет на нощното шкафче”, заяви Манолова.

Бившият омбудсман посочи, че до 3 юли е срокът за новия председател на КЕВР, чиито инициали са П.М. „Претенциите на българските граждани за сметките и цените на тока, водата и парното вече да се отправят към Борисов. Той е председател на най-голямата партия – ГЕРБ, депутатите от която промениха закона, за да може определен човек да е шеф на КЕВР, каза Манолова.

За евентуалното удължаване на мандата на правителството, тя каза, че ГЕРБ правят юридически консултации и нарече намеренията им безпрецедентни и противоконституционни.

„Изправи се.БГ“ ще участва в предстоящите избори срещу авторитарното управление на Борисов. Ще има ревизия, както обещахме на 23 май под прозорците на премиера. „Моделът Борисов” е изчерпан и е модел на компрометираното управление”, заяви Манолова и подчерта, че мерките на правителството не стигат до обикновените хора.

По думите й нищожен е броят на родителите, получили помощта от 375 лв. „По мярката 60 / 40 са похарчени 128 млн. лв. или 12,8 % от отпуснати 1 млрд. лв. Все още не е стартирала програмата за от 30 до 150 хил. лв. подкрепа за микропредприятия”, допълни тя.

„Правителството твърди, че с 60/40 са спасени 150-160 хил. работни места, а в европейските държави такава помощ стига до една трета от заетите. За да стигнем показателите им, осигурените работни места трябва да са 750 хил., а не 150 хил.”, посочи тя.

Манолова добави, че следи новото управление на болницата във Враца за родилното отделение, на което още като омбудсман е съдействала да се направи ремонт. Тя се надява, че 2 години по-късно, след като са осигурили парите и е обявена обществена поръчка, ще има и ремонт. Лидерът на гражданската платформа изрази задоволство, че за врачанските жени вече има осигурени три апарата за измерване на тоновете на бебетата.

Тя допълни, че във Враца, където водата е 3,27 лв., увеличението на цената на парното ще е със 17,5 %. „В момента топлофикациите плащат на „Булгаргаз” природния газ на 19 лв., а гражданите отсега ще плащат газ в размер на 32 лв., което е 63% повече от това, което плащат топлофикациите”, каза още Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във