Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Измислят си мотиви, за да не приемат България в Шенген

Премиерът Бойко Борисов обвини западните ни партньори, че си "измислят мотиви", за да не приемат България в Шенген. 

"Има една голяма несправедливост. Най-добре пазената граница - България, има сухопътна и морска граница с Турция - Черно море, така както Гърция има сухопътна граница с Турция, има и Егейско море. В едната държава толкова милиарди се изляха и на практика ефектът е провал, а в България - нулев натиск от мигранти. Това, което се опитва нелегално да преминава, бива задържано и връщано и така ще продължава, но в същото време България не е в Шенген. А нашите приятели и стратегически партньори – Гърция, са в Шенген. Не е справедливо. Не е справедливо да си измисляте някакви мотиви, които ги няма. Все по-трудно става да си ги измисляте, защото и ЕК и ЕП - всички, които проверяваха границата, се оказа, че България най-добре я пази, но продължаваме да си измисляме", заяви Борисов по време на конференция в Брюксел.

Министър-председателят посочи, че българският данъкоплатец плаща стотици милиони за европейската сигурност.

"Опитите за изкуствена релокация на мигранти не работят в страна като България, тъй като бежанците не искат да стоят в България, а искат да отидат в Западна и Централна Европа, където страните са по-богати и с по-мощни социални системи", каза още премиерът.

Българският евродепутат Ева Майдел заяви, че България има капацитета да допринесе за решаване на мигрантския проблем в Европа по време на председателството на Съвета на ЕС.

"Освен придвижването на ключови законодателни актове в Съвета, правителството ще изиграе важна роля в подобряване на отношенията на ЕС със страните от Западните Балкани, откъдето минаваше основните мигрантски поток през 2015 и 2016 г. България има силната амбиция да движи ЕС към практически действия за подобряване на свързаността със Западните Балкани в сферите на образованието, инфраструктурата, дигитализацията и енергетиката", поясни тя. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във