Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов избяга от отговорност при избора на главен прокурор, заяви президентът Радев

Държавният глава Румен Радев упражни правото си на глас. Президентът гласува в район "Слатина" в Професионална гимназия по транспорт "Макгахан".

Запитан от журналисти за подписването на указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, Радев заяви, че процедурата ще приключи, след като се запознае с всички документи, получени от Висшия съдебен съвет, включително и протокола от 10-часовото заседание, което утвърди единствения кандидат за поста.

"Ще подходя спрямо правомощията ми по Конституция. Уверявам ви, че няма да действам под натиск от която и да е страна", заяви още президентът на фона на призивите към него от противници и подкрепящи Иван Гешев.

Според Радев премиерът Бойко Борисов е направил пореден опит да прехвърли негова отговорност върху друг.

"Всички знаят много добре, че президентът не номинира и не избира главния прокурор. Борисов има огромно влияние във ВСС в лицето на парламентарната квота. Премиерът не се стеснява да подменя председателя на парламента, но избяга от отговорност за гласа на хората, които той прати във ВСС. Той избяга от отговорност и в лицето на правосъдния министър, който бе длъжен да издигне втори кандидат, за да има реално състезание", добави Румен Радев, но не уточни срокът, в който ще приключи процедурата по назначението на Гешев.

Радев затвори темата за главния прокурор с аргумента, че днешният ден е за местни избори и е необходимо спокойствие, без влияние върху избирателите.

За провеждането на местния вот президентът каза, че гласува с очакването София да се развива като столица на страната, като град в интерес на своите граждани, в който те живеят спокойно и сигурно. Град, в който публичните средства се харчат прозрачно и ефективно, обществените услуги да, качествени, а градоустройството е в хармония с природата

"Призовавам българите да гласуват днес и да не оставят някой друг да определя бъдещето вместо тях, защото само масовият вот може да обезсмисли всякакви опити за манипулация на тези избори", отбеляза още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във