Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов иска зона за сигурност в Сирия и преговори ЕС-САЩ-Русия

S 250 ea956a51 4b13 477f b2ab c54892fc839d
S 250 72734f9f c143 47d1 a704 486a5e64c5fe

За създаване на зона за сигурност в Сирия, която да позволи на хората да останат близо до домовете си, както и за незабавно прекратяване на конфликта в страната, призова премиерът Бойко Борисов в Брюксел преди началото на извънредното заседание на Европейския съвет. На него премиерите и президентите от страните членки на ЕС ще обсъдят допълнителни мерки за контрол на границите и пресичане на трафика на хора към Европа.

Според премиера зоната за сигурност в Сирия трябва да бъде изградена без отлагане, за да може хората, останали без подслон в Европа, да имат лагери и човешки условия с финансите, които ЕС харчи и в момента, за да имат временни условия за живот, а след това да се върнат у дома си.

На срещата на върха Борисов ще настоява още и за незабавна среща на ЕС с ръководителите на САЩ и Русия, която да реши въпроса за източниците на напрежение в Близкия изток. Той уточни, че не става въпрос непременно за военна операция, а по-скоро за постигането на политическо решение. "Военна операция ще има за тези, които не разбират с добро", коментира той и отправи критики към арабските държави, които не приемат мюсюлмани, но дават пари да се строят джамии в Европа. "На мен това ми се струва подигравателно", сподели премиерът.

Борисов е убеден, че България може да се справи с мигрантската вълна, но проблемът е много по-дълбок. "Без да се спре източника на вълната, която идва следват вълна след вълна. Това са милиони имигранти. Турските власти вече изнемогват от милионите бежанци на нейна територия. От друга страна времето се разваля и тези хора няма кога да се върнат в Сирия и натискът върху границите ни ще стане огромен", призова още той.

По думите му през следващите месеци през нашата територия да преминат над 10 млн. имигранти. Като аргумент той посочи факта, че сирийците са разбирали, че няма какво да правят там, няма икономика и няма какво да работят. 

Премиерът коментира и информацията за откритите от Брюксел три наказателни процедури срещу България заради неизпълнението на законодателство, свързано с настаняването на бежанците.

"Не вярва да се стигне до наказателна процедура, тъй като ние полагаме толкова усилия и харчим толкова много пари по огради, заграждения, армия, гранична полиция. Какво повече да направим? Имаме предели", отсече Борисов. Той все пак призна, че условията за настаняване на бежанците не са тези, които би искал, но има хиляди български граждани, които живеят много по-зле.

"Още повече, че ние имаме хиляди роми, за които също полагаме огромни грижи и милиарди от социалните фондове отиват, за да ги задържаме на територията на България. Те също са дошли отнякъде през времето", продължи още премиерът.

Борисов благодари на всички партии в парламента, които подкрепиха промените в конституцията със 184 гласа и оцени това като голям успех и на министъра на правосъдието и на правителството.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във