Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов иска "превантивно" затваряне на всички европейски граници

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на държавните ръководители от Европейския съюз "компромисен вариант" по темата миграция - превенция, която включва затваряне на всички европейски граници.

Той обяви идеята си по време на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите на ЕС.

Борисов похвали охраната на българо-турската граница. "Без много да приказваме, да се оплакваме си създадохме надеждна охрана на българо-турската граница и не само на нея. България гарантира на 100% европейската външна граница. Границата ни с Турция, сухопътна и морска, е колкото тази с Гърция. България в пълния обем си е свършила задачите", заяви министър-председателят. 

Лидерът на ГЕРБ акцентира върху европейската интеграция на Западните Балкани, която бе основният приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС. 

"Прекрасно знаем, че всички държави от Западните Балкани не са готови и имат още дълъг път. Европейската им перспектива обаче ще направи така, че да избегнем риска от войни, да задържим хората на Балканите", обясни Борисов.

"Страните ни воюваха десетилетия помежду си в различни войни и съюзи. Стотици хиляди са загинали. Най-близката война беше тази в Косово пак на Балканите. Хиляди в масови гробове, разрушения и милиарди от всички нас за възстановяване", добави премиерът.

Той не скри задоволството си, че именно в София Ципрас и Заев са обявили, че ще намерят решения за името на Македония. 

"Положихме доста усилия и мисля, че има съществен напредък и оптимизъм", отчете Борисов. 

Министър-председателят изтъкна и подобряването на отношенията между България и Македония с подписването на Договора за добросъседство. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във