Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов иска от ЕС имунитет срещу прокурорски разследвания за ковид ваксините

"В този момент нещото, което много ме притеснява, е начинът, по който се пазарят тези ваксини. Купуваме малко котки в чували". Това заяви премиерът Бойко Борисов преди видеоконференцията на европейските лидери по въпросите на COVID-19.

"За някои от ваксините са необходими фризери, тъй като се съхраняват при -80°C. Това означава да се закупуват фризери, да се съхраняват, да се разнасят. Договорите не дават възможност да се препродават след това на трети страни. А аз имам много лош опит с министър Москов, когато беше пандемията с друг подобен вирус и когато искахме на всяка цена да сме защитени, да купим ваксини. И след това какво се случи? Още ни развеждат по съдилищата. И затова ще настоявам пред колегите може би да имаме такова решение, което да ни пази от държавните обвинители, каза Борисов.

Според него, безпокойство предизвиква темата за купуването на ваксини, тъй като за тях се правят заявки за доставки още преди да са разработени. "Нямаме спецификация, нямаме гаранции и в един момент може да се окаже, че имаме за 300 милиона ваксини, а имаме примерно 300 хиляди желаещи и след това трябва да се унищожават, да се изхвърлят, а не може да се препродават", обясни министър-председателят.

"Всички знаехме какво ще се случи с COVID-19 и затова настоявах за единен медицински протокол, единни бързи тестове, солидарност и справедлив достъп до ваксините в Европейския съюз. Още юли, август, септември това можеше да бъде направено и да действаме срещу този коварен вирус", посочи Борисов.

След видеоконференцията председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейският съюз ще финансира преместването на пациенти с COVID-19 за лечение от една държава членка в друга, за да се избегне препълването на болници.

Фон дер Лайен заяви, че за целта са отделени 220 млн. евро. "Разпространението на вируса ще претовари здравните ни системи, ако не действаме спешно", каза тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във