Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов иска наказателна отговорност за бившия министър Чобанов

След като тогавашният министър Чобанов, знаейки, че няма пари в държавата, умишлено внася Закона за МВР и той бива гласуван, носи ли наказателна отговорност и защо не носи? Това е попитал премиерът Бойко Борисов на вчерашното заседание на кабинета, става ясно от публикуваната стенограма.

По време на представянето на актуализацията на бюджета финансовият министър Владислав Горанов е посочил, че основният и най-голям недостиг от министерствата се очертава по бюджета на Министерство на вътрешните работи. „Знаете, че там беше приет един напълно финансово необезпечен закон”, казва той.

Следва въпрос от премиера Борисов, с който валидира дали е разбрал добре: „Имаме закон, който гласи, че в Народното събрание се внася закон, само който е минал през съвета и трябва да е финансово обезпечен. Нали има такъв закон?(...) Носи ли наказателна отговорност министърът, който внася такъв закон, знаейки, че го нарушава?(...) Питам: след като тогавашният министър Чобанов, знаейки, че няма пари в държавата, умишлено внася Закона за МВР и той бива гласуван, носи ли наказателна отговорност и защо не носи? Как е възможно да няма такъв текст в закона, се питам?”

Идва и обяснението на Горанов, който разяснява как стоят нещата процедурно: „Законодателната инициатива е на колективния орган Министерски съвет. След като той, отговорен да управлява бюджета, е преценил, че този законопроект е финансово обезпечен и го е предложил на Народното събрание, а то от своя страна, разчитайки на преценката на правителството, че законът е финансово обезпечен, го е приело, няма как да търсим индивидуална наказателна отговорност, но сами разбирате, че това е безотговорно към публичните финанси отношение на един министър и на един Министерски съвет, който подвежда парламента, че законът, във вида си, в който се предлага, е финансово обезпечен.”

Борисов прави обобщение и се обръща към вътрешния министър Веселин Вучков: „Сега разбирате, колеги, защо сте в тая зала, а кабинетът Орешарски сдаде властта и тихичко се измъкна. Защото на днешната дата трябваше да актуализират бюджета по този начин и всичко това, което говорим, те трябваше някак си да го обяснят в парламента и пред обществото. Трябваше да кажат защо безотговорно, за мен – абсолютно престъпно, са внесли закон, който не е финансово обезпечен и сега от всички министерства ще ви вземем парите, за да платим популизма на Чобанов, Орешарски и тогава Станишев най-яростно ги защитаваха. Знаете колко против бяхме. Ето сега да знаете, че това, което трябва да актуализираме и или да платим, или трябва да се отмени законът, защото и за следващия бюджет трябва да се планират още близо 200 милиона – това е решението по тази точка. Вучков, какво ще кажете?”

„Едва ли имам какво толкова да добавя. В интерес на истината, господин Чобанов, който беше финансов министър, миналата година, всъщност началото на този година, 27 януари изпрати във Вътрешната комисия ето това писъмце, в което дословно каза: „Този нов проектозакон за МВР беше ни предоставен в края на месец октомври, когато съставянето на бюджета за тази година беше в своята финална фаза, поради което в проектобюджета за 2014 г. не са отразени новите моменти от Закона за МВР.“ Финансова обосновка няма на този закон. И сега буквално сме насадени на пачи яйца, с извинение. Ние трябва да се оправяме. Те си тръгнаха, вие се оправяйте. Над 200 милиона е дефицитът в МВР към края на тази година. Това го разбрах късно снощи. Няма нужда да сме ориентирани само ретроспективно, гледаме сега и занапред…”, отговаря Вучков.

Премиерът Борисов завършва темата с кратък коментар и отворен въпрос: „Годишните бюджети. С този закон на тези лица. И да не носят отговорност!? Аз не знам… И това е и Наказателен кодекс, ако ме питат юристите, Наказателен кодекс. Просто кажете сега: „Дайте ми акъл, според вас, какво да направим, откъде да вземем тези 200 милиона. От културата, от спорта, от здравеопазването, от образованието, от правосъдието?“

На заседанието Борисов сравнява историята с тефтерчетата на Филип Златанов с костинбродската афера.

„Аз моля и правосъдният министър, ако това е вярно, по тези тефтерчета, за които ние много пъти питахме истински ли са и да ни се дадат в парламента да ги видим. Ние още тогава питахме. И фактът, че бяха при Кирил Добрев достигнали, винаги това значи за мен много съмнителна работа. И ако това, което казва Вучков, аз не мога да допусна, че по това толкова обществено значимо дело на някакъв над 60 години човек ще му дадат - само на него - да ги носи в колата си из София, да разкарва тефтери! Това ако е истина, ако съдът или прокурорът са дали по този начин веществените доказателства, не знам дали това трябва да е така".

Борисов прави препратка и към съдебната реформа по време на заседанието:

„И съответно говорим за съдебна реформа - може да направиш най-добрата в света, но като изчезнат веществените доказателства, приключва процесът! Този процес е приключил, край! И ако е бил, както Костинброд, фалшифициран през цялото време, вече това при експертизата няма да се докаже", казва Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във