Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов иска национално съгласие с водещата роля на Радев заради кризата

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов настоя за национално съгласие с водещата роля на президента Румен Радев, за да може страната ни да се справи с икономическата криза. На брифинг в централата на ГЕРБ Борисов отново потвърди, че партията му няма да подкрепи нито едно държавно решение, докато управляващата коалиция и премиерът Кирил Петков са на власт.

"Без да си замине Кирил Петков, не могат да говорят по никаква тема с нас. Ние с корумпирани хора не искаме да работим! Това мога да им кажа. Преди арестите можеше да се говори. Сега, докато не го видя навън..! И сега готвят един милиард евро да вземат от външните пазари. Вие не разбирате ли, че тези хора ви ограбват и, когато си тръгнат, няма кой по никакъв начин да ви помогне. Трябва такова затягане на коланите да има впоследствие, че не знам кой ще се хване. И Радев има водеща роля. Национално съгласие да се измъкнем от катастрофата, в която сме, ако не разбирате", заяви Борисов.

Според него енергетиката на страната ни е обвързана с капитали с неизвестен произход, зад които стоят две офшорни фирми. Той отново посочи подписания между правителството меморандум с компанията "Джемкорп". 

"И с тоя меморандум ви показаха как искат да ви откраднат милиардите, да ви заробят. Вие разбирате ли каква чудовищна далавера - да продадат, да откраднат в сферата на енергетиката - ядрено гориво, всичко, да минава през тези офшорки и там да се отчисляват комисионни", посочи той.

"Рязко затихнаха медийните разследвания. Медиите търсиха офшорки на Николай Младенов, но когато намериха на Асен Василев, замлъкнаха", заяви още лидерът на ГЕРБ. 

"Това, което Кирил Патков нарече "писмо за намерение" за Gencorp се оказа меморандум. На офшорни компании беше дадена цялата енергетика на България. Ядрена енергия, централно отопление, Маришкия басейн - всичко това на две офшорки. Заробват Българи, в сферата на енергетиката, докато я има. Милиарди ще минават през офшорки", каза още той. 

"Заради тези видно неможещи да управляват, инфлацията е два пъти  по-голяма от тази в Еврозоната. Каква външна намеса има?  Ами зърното? Хвалят се как осигуряват хляба и козунака, но и грам зърно не е продадено, а до месец идва нова реколта. Десетки пъти от ГЕРБ им казахме - намалете ДДС на горивата и зърното, финансирайте в торовете и селскостопанство. После купете на по-ниска цена от нашето производство", коментира Борисов. 

"Вече не е новина, че ще плащаме големи лихви. Властта сега ще изтегли и още един заем от 1 млрд. лв. Тези хора ви ограбват, а когато си тръгнат няма кой да ви помогне. След 2-3 месеца няма какво да се прави! Ще затягаме коланите! Царе са на разточителството на пари, на фона на ситуациятата с българите. "Промяната" няма аналог в историята", посочи той.

Според него единственият, който няма никакъв принос за спасението на българските моряци от "Царевна" е Кирил Петков. 

"Октомври месец им казахме как на българите няма да им се вдигне тока - работодателите и синдикатите го разбраха за 6 минути. А те 6 месеца грабят. И от сутринта чувам, как ще направят същото", възмути се Борисов.

По думите на Борисов страната ни все повече се отдалечава от еврозоната заради два пъти по-висока инфлация. 

"Свидетели сме на поредица от лъжи от премиера за компанията Gemcorp от самото начало", критикува депутатката Десислава Трифонова. И благодари на министъра на енергетиката, че за 24 часа им е предоставил меморандума за разбирателство. "Това е прозрачност, а Лорер месеци наред ни "праща" друг договор", включи се и Борисов, визирайки договора за електрически коли.

"Тази офшорка е свързана с офшорки на Кайманите и Женева, говорим за верига от офшорки, а ние обвързваме нашата енергетика с капитали, чиито произход не знаем", продължи Трифонова.

"Цялата българска енергетика е дадена на две офшорки", включи се и бившият министър Делян Добрев. Той обясни, че има не намерение за инвестиции, а споразумение. В него е записано, че страните имат намерение да съфинансират дейности.

"Кой избра тези две офшорки, за да съинвестира държавата с тях в енергетиката?", попита Добрев. И даде пример за съфинансиране на проекти в "Марица Изток", където земята е държавна, както и в интерконектора с Гърция, в "Топлофикация - София", малки модулни реактори в "Козлодуй" след извеждането на 5-и и 6-и блок, ядреното гориво и дългосрочни стратегии за използването му, увеличаване експертизата на Агенцията за ядрено регулиране. "Има апендикс с 13 точки, в които подробно било описано всичко, което държавата се съгласява да предостави", разказа Добрев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във