Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов иска "хакерите вълшебници" да работят за държавата

Премиерът Бойко Борисов направи първи коментар за хакерската атака срещу Националната агенция по приходите. В началото на редовното правителствено заседание Борисов поиска талантливите хакери да бъдат привлечени на държавна работа. "Имаме истински вълшебници. Много млади и кадърни. Вчера задържахме един от хората. Той ако работи за държавата. Просто уникални мозъци имаме. Просто вълшебници. Невероятни способности", отбеляза министър-председателят. Той добави, че въпреки ниските заплати в държавните структури, все още има служители, които се борят срещу подобни атаки. 

Борисов похвали МВР и ГДБОП за свършената работа "Това е един вид бунтарско, да докажеш, че можеш да преодолееш системите", продължи тезата си Бойко Борисов, като изтъкна, че хакерски атаки се случват в САЩ и в други големи страни. 

"С това доказваш, че уменията са ти надраснали, това което киберзащитите имат. Съжалявам за политическите субекти, които чакат само нещо да се случи, за да правят коментари. Над 114 услуги прави НАП. Тя е отворена система, за да улесняват гражданите – да се подават декларации", обясни още премиерът и завърши с думите, че според него подготовката на учениците в страната по компютърни умения е на световно ниво.

По-рано началникът на отдел "Киберпрестъпност" в ГДБОП Явор Колев съобщи, че има заподозрян за хакерската атака в НАП, който е бил задържан в четвъртък. Колев обясни, че задържаният е служител на компания за киберсигурност - т.н. "бял хакер" и в работата си тества уязвимости на сигурността на различни компании. По информация на БТА става дума за 20-годишен младеж. 

Предстои разследващите да анализират информацията от иззетите компютри на младежа, тъй като голяма част от нея е била криптирана. Именно в част от тези компютърни масиви разследващите намерили следа, която води към атаката срещу НАП. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във