Банкеръ Daily

Мая Манолова:

Борисов иска да удължи изборния ден с 24 часа, за да е сигурен, че ще открадне вота

За да са сигурни Борисов и кликата му, че ще си откраднат изборите, предлагат изборният ден да се удължи с 24 часа при извънредна епидемиологична обстановка и да стане две денонощия. Тоест, като видят, че резултатите им вървят разгромяващо, да имат време една нощ и още един ден да пишат, да дописват, да пренаписват и да фалшифицират вота. Това заяви председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова пред Централната избирателна комисия по време на акцията "ЦИК, събуди се!". Акцията започна в 7:00 ч. тази сутрин.

Вчера председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и група народни представители от ГЕРБ внесоха скандални предложения за промени в Изборния кодекс, сред които е и удължаване на изборния ден. „С тези промени първата стъпка е изобщо да отменят машинното гласуване на следващите избори, като въвеждат хартиени бюлетини. Стъпка две е ЦИК изобщо да не обяви обществена поръчка за доставка на машини и така поради технически причини да няма машини на следващите избори. Предлагат скандални промени в съдържанието на протоколите, така че максимално да прикрият кражбата на гласове”, коментира Манолова.

„Тук сме, за да събудим ЦИК с тъпани и звънци, защото за една година, откакто се прие в Изборния кодекс да има само машинно гласуване, те не са взели нито едно решение за доставка на машини”, посочи лидерът на „Изправи се.БГ”. По думите й една година ЦИК не изпълнява законовите си задължения - да осигури машини за изборите, напротив - всячески саботират изборния процес. „Настояваме да изпълнят закона и да обявят обществената поръчка за машини за гласуване. Поискали сме да присъстваме и на днешното заседание на ЦИК”, каза Манолова.

Според нея, ако няма машинно гласуване, парламентарните избори ще се превърнат в местните избори - вотът на българските граждани ще бъде откраднат. „Борисов ще пренапише и открадне българския вот”, допълни тя.

„Г-жо Нинова, г-н Карадайъ, г-н Христо Иванов, Валери Симеонов представителите ви в ЦИК няма ли да поискат процедура за доставка на машини?”, попита Мая Манолова.

От Гражданската платформа на заседанието на ЦИК днес искат да попитат защо миналата година членовете на комисията си раздадоха бонуси по 22 хил. лв. на човек, а не свършиха работа за 0,22 лв.? „Защо не изпълняват закона? Защо не обявяват поръчка за машини за гласуване вече една година?”, допълни бившият омбудсман.

По време на акцията Манолова разговаря и с говорителя на ЦИК Александър Андреев. „Настояваме незабавно да внесете процедурата за обществена поръчка за машини за гласуване. В противен случай ще искаме да върнете заплатите, които сте взимали от август миналата година. Машинното гласуване е в Изборния кодекс от една година и няма нужда от промени в Изборния кодекс”, каза Мая Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във