Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов и Тереза Мей разговаряха на "Даунинг стрийт"

S 250 cca412c6 e508 40e8 a03e 8701412e41a3
S 250 2e095bf6 3566 4007 968f a36a3d73f855

"България и Великобритания работят чудесно в няколко сфери, например в отбраната и националната сигурност. Имаме общ интерес за развитието на Западните Балкани. Отново мога да дам актуална информация за преговорите по Брексит преди срещата на върха през тази седмица." Това каза британският премиер Тереза Мей, която посрещна на "Даунинг стрийт" българския министър-председател Бойко Борисов.

"Независимо от Брексит, приятелството между България и Великобритания съществува от доста време. Успяхме да изградим добри междуинституционални връзки и отношения между хората. Искам да уверя, че това ще продължи", заяви на свой ред Борисов. Той подчерта, че и темата за Западните Балкани, и отношенията с Турция и Русия са важни за всички.  

Борисов изведе правата на българските граждани във Великобритания след развода с ЕС като основна тема на разговорите си с Тереза Мей. "Обсъдихме възможностите в българските училища в Обединеното кралство да се изучава български език. Както и матурите да се полагат на роден език", добави Бойко Борисов.

Борбата с тероризма и защитата на границите също попаднаха в дневния ред на разговорите между премиерите на България и Великобритания. 

Борисов покани Тереза Мей на срещата на ЕС за Западните Балкани, която ще проведе на 17 май 2018 г. в София. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във