Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов и Путин: "Турски поток" влиза в България, Русия е готова да се върне към АЕЦ "Белене"

"Турски поток" категорично ще минава през територията на България, съобщи премиерът Бойко Борисов на съвместния брифинг с руския президент Владимир Путин в Кремъл. 

"Газпром", "Булгартранзгас" и министрите на двете страни ще определят как и към кои страни "синьото гориво" ще се преразпределя, търгува и транспортира.

"И сега на базата на това количество, което влиза от Русия през Украйна за България през "Турски поток" - около 34-35 млрд. куб. метра, което е сериозно количество газ", обясни Борисов. 

Тепърва българските власти ще мислят формула за разработване на български газов хъб с газ от "Турски поток", стана ясно от изказването на премиера.

Съдействие ще се търси от Европейската комисия.

Борисов също се спря на темата "Белене". Той посочи, че централата трябва да бъде построена на пазарен принцип - "който даде най-добри условия, е добре дошъл", каза премиерът. 

Той прогнозира, че след 10-15 години базовата ни мощност ще има необходимост от нови реактори.

Руският президент Владимир Путин обяви, че страната му е готова да се върне към проекта АЕЦ "Белене", ако България реши да го реализира.

Руският държавен глава заяви, че въпросът за транспортирането на газта от "Турски поток" в Европа през България "се разработва в практически план с Турция и България".

Той също така подчерта, че въпросът за обемите на транзитния газ през България трябва да бъде обвързан с обема на доставките по другите коридори.

И напомни, че Русия е надежден доставчик на енергоресурси в България, осигурявайки 100% от потребностите на газ в тази страна.

"Обемът на ежегодните доставки е около 3 млрд. куб. метра. Отбелязвам, че през територията на България преминават транзитни потоци на руски въглеводороди в други страни от Югоизточна Европа и има възможности за развитие на сътрудничеството в тази изключително важна сфера, като по този начин ще бъде внесен още по-голям принос за обезпечаването на европейската енергийна сигурност", посочи руският президент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във