Банкеръ Daily

Атанас Атанасов:

Борисов и Нинова се обърнаха на 180 градуса за машинното гласуване

Въвеждането само на машинно гласуване е общо дело на партиите на Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Избраха Мадуро, а сега Мадуро им е виновен. Нещо се случи и Борисов, и Нинова се обърнаха на 180 градуса. Това каза в предаването пред БТВ съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.  

"Въпросът е защо искат хартията, защо проведоха тази "нощ на хартиените бюлетини". Това беше безобразие – 18-часово заседание, без обсъждане, гражданските организации бяха орязани, не им беше дадена думата. Всички те са категорични, че трябва да бъде запазен само машинният вот, защото когато я няма хартията, рязко намаляват недействителните гласове и ги няма фалшивите протоколи", заяви Атанасов.

"Машините са сертифицирани по всички правила, как да ги "пипаме"? Не знам за Мадуро, но доставчикът на машините е много сериозна фирма", добави той.

"Ние настояваме г-жа Нинова да оттегли проекта за промени в Изборния кодекс, защото не беше проведено обществено обсъждане и беше проект по тъмни доби. Не виждаме какво да си говорим повече с нея, след като е категорична, че няма да направи крачка назад. Ако проектът бъде внесен в сряда, ще влезем и ще се борим за всеки един текст, ако не бъде внесен, също ще влезем в зала", посочи съпредседателят на ДБ.

Той коментира и вариантите за съставяне на правителство.

"Не знам какво става с първия мандат, прави ли първата политическа сила усилия да състави правителство или ГЕРБ са се оплели като пиле в кълчища, защото не могат да получат подкрепа от тези, които искат, а не искат подкрепа от тези, от които могат да получат. Борисов излиза да ни хока от сутрин до вечер, а основната задача на първата политическа сила е да предложи правителство. Намеренията да се прави правителство с третия мандат е да се прави правителство тип "Беров" – да се сглоби някакво експертно правителство, което да доведе нещата до местните избори, като през това време не се пипа номенклатурата на ГЕРБ. Всичко в момента се прави, за да не се развали монополът на ГЕРБ в местната власт. Ние няма да допуснем това", коментира Атанас Атанасов. 

По думите му е възможно да бъде съставено т.нар. евроатлантическо правителство с втория мандат на "Продължаваме промяната" и с подкрепа на ГЕРБ.

"Нали са евроатлантически настроени – това е начинът. Ние съзнаваме риска, че Борисов може да дръпне спирачката във всеки един момент. За да бъде съставено такова правителство, трябва да има програма с конкретни цели, която да се изпълнява", каза още Атанасов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във