Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов и Кунева готови за коалиция на малцинството

Единственият възможен вариант да се създаде управление е коалиция на малцинството на ГЕРБ и Реформаторския блок. Това обяви Бойко Борисов след лидерската среща в Народното събрание.

Той даде съвместно изявление със съпредседателя на Реформаторския блок Меглена Кунева.

От ГЕРБ очакват до петък реформаторите да решат дали да подпишат коалиционно споразумение с програмата за бъдещо управление. "Реформаторите сега имат заседание, ще излязат със свое решение и, ако са „за”, ще се направи коалиционно споразумение”, обясни Борисов.

Той уточни, че правителството ще се ползва с плаващо мнозинство."Ние ще приемем подкрепата на всички партии в зависимост от темите. Аз поех ангажимент, ако съм премиер, всеки вторник дневния ред на Министерски да се представя на лидерска среща", обяви Борисов.

"Всички сме на мнение ,че правителството трябва да е в конституционния си разписан мандат от 4 години", допълни той. По думите на лидера на ГЕРБ, колегите му не приемат вариантите за избори две в едно.

"Всички подчертаха, че предсрочни избори зимата са фатални за държавата. БСП са категорични, че остават в опозиция. Така, до петък, ако РБ вземе решение, ще подпишем коалиционно споразумение и ще знаем по кои теми може да ползваме мнозинство”, каза още лидерът на ГЕРБ.

"Това,което казаха лидерите на всички партии, включително и г-н Миков е, че волята на българските избиратели е да се даде възможност на дясноцентристките партии в лицето на ГЕРБ и Реформаторския блок", заяви от своя страна Меглена Кунева.

„Целите, с които Реформаторският блок участва в този дясноцентристки блок няма да бъдат изместени”, допълни тя. По думите й, в опитите на Бойко Борисов да осигури по-широка подкрепа са се натъкнали на взаимно изключващи се твърдения и това няма да доведе до стабилност на формираната подкрепа за правителство.

„Това обаче не изключва, всички възможности, които вътрешнопартийната дипломация има и ясната програма, която Реформаторският блок може да предложи. Доброто на страната в следващите месеци е в нейната стабилност”, коментира Кунева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във