Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов и китайският посланик обсъдиха насърчаването на инвестициите

S 250 4f919c08 cb31 42f9 8af3 d8ee528f4d82

Премиерът Бойко Борисов и посланикът на Китай в България Дун Сяодзюн обсъдиха  активното партньорство в областта на инвестициите, земеделието, туризма и културата на среща в Министерски съвет.

По време на разговора беше изтъкнато изключително успешното домакинство на страната ни в Инициативата „16+1“, по време на която стартира процедурата за присъединяването на Гърция към формата. „Страната ви играе водеща роля в Инициативата, което се демонстрира и от създаването на Глобалния център за партньорство в рамките на този формат“, каза посланик Дун Сяодзюн.

Като принос в задълбочаването на връзките между двете държави беше посочено и посещението на премиера на Китай Ли Къцян миналата година в София. Посланик Дун заяви, че китайският премиер е бил силно впечатлен от културното наследство на България, и по-конкретно от Тракийското съкровище. В тази връзка премиерът Бойко Борисов и китайският посланик бяха единодушни, че е необходимо засилването на сътрудничеството в областта на културно-историческия туризъм. Двамата се съгласиха, че през тази година, когато се отбелязват 70 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни, биха могли да се инициират събития с акцент върху културното наследство на България.

За периода януари-декември 2018 г. двустранният стокообмен се равнява на 2439.2 млн.щ.д. (ръст от 21.6% спрямо същия период на 2017 г.), от които български износ на стойност 881.5 млн. щ.д. (увеличение от 15.5%) и внос на стойност 1557.7 млн. щ.д. (+25.3%).

В сътрудничеството си с Китай българската страна се стреми към привличане на сериозни китайски инвестиции в сектори, в които страната ни има традиционни предимства и такива, които осигуряват висока добавена стойност и повишена конкурентоспособност на икономиката – машиностроене, автомобилостроене, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, селско стопанство и хранително-вкусова промишленост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във