Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов и Юнкер ще обсъдят подготовката ни за председателството

Премиерът Бойко Борисов и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се срещнат след броени дни в Брюксел. Според зам.-говорителя на ЕК Мина Андреева срещата ще бъде "оценка за това колко е подготвена България" за предстоящото председателство на Съвета на ЕС, което ще започне през януари 2018 година.

Андреева уточни, че на срещата, която ще се състои на 8 ноември, българските политици ще имат възможност за първи път да се запознаят с колегите си, с които ще работят по време на европредседателството.

Очаква се министърът, отговарящ за подготовката на страната ни - Лиляна Павлова, да представи общите приоритети по време на българското председателство. Павлова ще обясни и как върви координацията на работата, уточни Мина Андреева.

Зам.-говорителката на ЕК добави, че по време на срещата Юнкер със сигурност ще повтори позицията си за важността от приемането на България в Шенген.

Освен това всеки еврокомисар ще се запознае със "секторалния си министър" от българска страна.

Андреева съобщи, че на 11 и 12 януари Жан-Клод Юнкер ще бъде в София и ще участва в официалното откриване на българското председателство.

"Това е уникална възможност за България да реши какво ще се обсъжда на европейско нива, как ще се приемат важни решения и какво ще бъде бъдещето на Европа", допълни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във