Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов и Гешев отново предпочетоха да не отговарят пред Европарламента

Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев за втори път не се явиха на заседанието на Мониторинговата група за демокрацията, правовата държава и основните права към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. 

Според депутатите от мониторинговата група, на зададените въпроси към българските власти не са получени конкретни отговори и по тази причина ще има още писмени въпроси. Очаква се на заседанието на парламентарната комисия в понеделник следващата седмица председателят на подкомисията Софи ин'т Велд да представи данни за напредъка в разговорите.

Заседанието трябваше да се проведе в средата на декември, но бе отложено по технически причини. Тогава стана ясно, че групата не е доволна от отговорите на първата порция допълнителните писмени въпроси, зададени на българските власти.

Въпросите бяха изпратени след първото разискване за България, провело се през август. На него също трябваше да бъдат изслушани премиерът Борисов и главният прокурор Гешев. Те обаче не се явиха на заседанието, а изпратиха свои заместнички. 

След като първоначално в четвъртък бе обявено, че на заседанието ще бъде изслушана министърът на правосъдието Десислава Ахладова, впоследствие се разбра, че вместо нея ще говори заместникът ѝ Евгени Стоянов. Отпадна и участието на омбудсмана Диана Ковачева.

Участваха още заместник-главните прокурори от Върховната касационна прокуратура Даниела Машева и Красимира Филипова, както и представители на Европейската и Венецианската комисия.

Вицепремиерът, отговарящ за правосъдната реформа - Екатерина Захариева, която присъства на изслушването през август, сега също предпочете да не се включи в заседанието. 

Междувременно стана ясно, че одобрената на първо четене идея на ГЕРБ за създаване на фигурата на обвинител, който да разследва главния прокурор, е предизвикало изненада в Европейска комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа.

От Венецианската комисия са обявили това на днешното заседание на мониторинговата група в Европейския парламент, предаде БНР. Представителят на Венецианската комисия е заявил, че подобна фигура не е част от световната практика и е определил решението за нейното създаване като "странно".

Той е подчертал, че подобно наблюдение е допустимо само по отделни случаи, каквато практика съществува в Съединените щати.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във