Банкеръ Daily

Христо Иванов:

Борисов и Гешев да поемат отговорност за побоя над протестиращи

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че ще се направи всичко възможно виновните за полицейското насилие над протестиращи преди година да си поемат отговорността. По думите му това ще важи както за конкретните полицаи, които са участвали в бруталното насилие и унижение на задържаните, така и за "техните покровители".

"Вчера видяхме бруталното насилие, целенасочено, организирано от група полицаи. Ние ще направим всичко като народни представители тези хора да си поемат отговорността. Но няма да позволим всичко да свърши с тях, без тези, които са реалните поръчители и укриватели на този материал да си поемат отговорността", заяви Иванов в живо включване под колоните на Министерския съвет, където са заснети кадрите с полицейско насилие по време на протестите миналата година. "Там, в този ъгъл, беше мачкана българската свобода. Беше мачкано достойнството на българските граждани, бяха мачкани надеждите на българските младежи за това, че могат да имат достойно гражданство – европейско и българско", добави той.

Според председателя на ПГ на "Демократична България" тук не става дума за ексцесии, за това че група полицаи са си изпуснали нервите. Става дума за "целенасочена политически поръчана и политически и институционално прикрита операция по изтръгване на свободата от ръцете на българските граждани". "Тази операция включваше масово подслушване по скандален претекст за преследване на организация на държавен преврат. Държавен преврат, извършван от стотици хиляди граждани, чрез основното човешко право на протест и на искане на свобода и отчетност", смята той.

Христо Иванов изброи поименно преките виновници за издевателствата над протестиращи – бившите министри на вътрешните работи Младен Маринов и Христо Терзийски, както и "техните покровители" – Бойко Борисов и Иван Гешев. "Днес, представяте ли си, Младен Маринов е народен представител от ГЕРБ. Опитаха се този човек да го направят член на комисията, която трябва разследва извършените от него и укрити след това престъпления. Това са криминални, тежки актове", изтъкна Иванов.

"Христо Терзийски, също днес депутат от ГЕРБ, тогава е шеф на главна дирекция „Полиция“. Няколко дни след това непосредственият ръководител на операцията е издигнат на поста министър. Защо? Заради доверието, с което се ползва в очите на Гешев и Борисов, че е готов да окървави униформата на българския полицай, да окървави закона в България само и само да пази тяхната власт бащиния“, каза съпредседателят на ДБ.

"Един от основните виновници – Бойко Борисов, се криеше тук. Днес той продължава да бъде лидер на партия ГЕРБ, да дере ризи за ЕНП и да ме пита за демокрацията. Борисов, това е твоята демокрация. Гледай този клип, гледай го постоянно и ако ти е останала някаква съвест, поеми си отговорността, освободи България от себе си", обърна се депутатът към лидера на ГЕРБ.

Той призова главния прокурор Иван Гешев да подаде оставка, тъй като цяла година прокуратурата си е затваряла очите за беззаконията на полицията по време на протестите: "Гешев е човекът, който организира това беззаконие, който си пазеше собствената власт, който е отговорен за това, че една година тези материали бяха крити и никой не понесе отговорност. Ето затова не само ще се наричаме партия на протеста, но ще работим за търсене на пълна отговорност на всички - от Гешев и Борисов през Маринов и Терзийски до тези джелати тук. България никога няма да бъде свободна и европейска страна без да има пълна отговорност."

Facebook logo
Бъдете с нас и във