Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: И аз искам оставката на Радев

Премиерът Бойко Борисов инспектира на място борбата с огнената стихия в общините Свиленград и Тополовград. Инспекцията бе излъчвана на живо в профила му във Фейсбук.

"Всичко е добре", заяви премиерът, след като директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов го запозна с предприетите дейности и коментира, че в София пожарът е представен различно. "Като слушах, останах с впечатлението, че е изгоряла границата". "Прекрасно се справят колегите", коментира той пожарогасителните дейности.

"И аз искам оставката на Радев. Всеки иска оставката на някого. Затова Конституцията е казала - провеждат се избори, на тях се явяват политически партии и те на базата на резултата си правят или самостоятелно, или коалиционно правителство. Ако не успеят, се дава път на втората, ако и тя не успее - на третата", коментира премиерът в отговор на журналистически въпрос за исканата оставка на кабинета "Борисов 3" от протестиращи и не отговори пряко дали той ще си подаде оставката. 

„Даже на Христо Иванов не му я искам, беше ми заместник толкова години. Един иска (оставката) на Лозан Панов, на Радев, на Борисов. Конституцията, демокрацията и правовата държава казват: провеждат се избори. На тях се явяват политически партии и те на базата на резултата си съставят или самостоятелно, или коалиционно правителство“, каза Борисов пред медиите.

Лагерите в София няма да бъдат премахнати със сила. "Има процедури в държавата", заяви пред представители на медиите Борисов.

"Къртят, чупят, рушат, със сила няма да бъдат премахнати. Но няма да допуснем напрежение и сблъсъци, затова няма да правим нищо за тези блокади с МВР. Надявам се на разум. Защото виждате, че има протести навсякъде и виждате как се използва сила - в САЩ, в Германия, в Израел. Но винаги съм се възхищавал на генералите, които връщат здрави децата на майките им и няма да позволя да пострада никой", увери Борисов, запитан за протестите в столицата.

"Ние ще опитаме въпреки всичко да има диалог. Не искаме никой да пострада, дори полицаите", продължи Борисов по повод на протестите в София и барикадите, които протестиращите издигаха.

Запитан за провокациите и сблъсъците по време на конференцията на ГЕРБ Борисов обясни: „Ние свикахме конференция - работна, спазвайки пандемичните мерки - на открито. Тези, които идват да препятстват, това са провокатори. Поканили сме всички медии, както навсякъде по света, сложили сме им къде да стоят, да отразяват от А до Я. Тези, които идват, това са провокатори. Ако на мач на "Левски" отидеш с публиката на ЦСКА, кои са провокаторите, или обратно?"

"Ние отидохме ли на "Позитано", отидохме ли при Христо Иванов? Те дойдоха с ясното съзнание да провокират", добави Борисов.

В София го представиха, че огънят върви към Истанбул, подчерта по-рано министър-председателят в разговор с огнеборците. Борисов е придружаван от шефа на националната противопожарна служба Николай Николов.

"Хеликоптерът ти е на разположение. Гранична се включва. Помагате!", обърна се премиерът към шефа на пожарната Николай Николов, който обясни ситуацията и предприетите мерки за овладяването на пожарите в района на Хасково.

Бойко Борисов разказа на пожарникарите за срещата си с внуците вчера. И обяви защо не може да се действа със сила срещу протестиращите. Утре там може да са моите, обърна внимание министър-председателят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във