Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов, Горанов и Менда Стоянова са били разпитани по обвиненията срещу Божков

По настоящото досъдебно производство срещу укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков в качеството на свидетели са разпитани Менда Стоянова – народен представител, председател на Комисията по бюджет и финанси, Владислав Горанов – министър на финансите, както и Бойко Борисов – министър-председател, съобщи прокуратурата.

В сигнал до държавното обвинение Божков твърди, че 60 милиона лева е дал по нареждане на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Горанов, за което имал записи, снимки и свидетели и имал готовност да ги предостави.

Премиерът Борисов официално отговори на твърденията на обвиняемия бизнесмен, заявявайки, че не взел нито стотинка от него, а само една пура.  "Ако има доказателства, да ги дава и да се приключва с този панаир. Как си представяте, че мога да изрекетирам в моя кабинет един от най-богатите и известни хора от Прехода", каза на свой ред финансовият министър Владислав Горанов.

"С постановление на прокурор от Специализирана прокуратура на Държавна агенция „Национална сигурност“ е възложена проверка, която до момента е установила, че „УниКредит Булбанк“ АД не е уведомявала САД „Финансово разузнаване“ при извършване на плащания на суми над 30 хил. лв., съгласно ЗМИП. В хода на проверката категорично е установено, че тегленията на каса в брой от пълномощници от сметки с титуляр, обвиняемия В. Божков, в последствие са му били предоставяни лично, единствено и само на него в офис на ул. „Московска“ 43 в столицата", се казва още в съобщението на прокуратурата, което бе разпространено в понеделник (22 юни). 

Тази информация идва на фона на публикуваните от Божков банкови извлечения, чрез които той се опитва да докаже твърдението, че е предал на управляващите сумата от над 60 млн. лв., срещу което е получил подкрепа за хазартния си бизнес. 

"С оглед на изясняването на обективната истина по досъдебното производство продължават да се извършват в пълен обем действия по разследването. По досъдебното производство са изготвени и молби за правна помощ, както и Европейски заповеди за разследване, които са изпратени до страни членки на Европейския съюз", се пояснява още в позицията на държавното обвинение.

Специализирана прокуратура заявява, че продължават действията по разследването в сградата на „НОВЕ ИНТЕРНАЛ“ ЕООД на ул. „Московска“ № 43 в гр. София по досъдебното производство, по което Васил Божков е привлечен към наказателна отговорност за извършени престъпления против финансовата и данъчната системи.

До момента са намерени и иззети по предвидения законов ред 3610 предмета, притежаващи признаци на движими културни ценности. Очаква се прогнозният им брой да надхвърли 10 000. Прокуратурата казва, че обвиняемият Божков е регистрирал по реда на Закона за културното наследство колекция едва от 212 артефакта.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във