Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Гласуване по пощата ще доведе до касиране на изборите

Премиерът в оставка Бойко Борисов предупреди, че в Австрия са били касирани избори заради пощите, и ако в България се касират избори поради тази причина, няма да има парламент, който да промени Изборния кодекс, и ще има перманентно служебно правителство, защото всяка партия ще касира вота. Той каза това по време на среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова, екипа й и общински съветници от ГЕРБ, излъчена онлайн във Фейсбук, във връзка с приетия на първо четене вчера в парламента проект за промени на Изборния кодекс, внесен от "Има такъв народ".
Част от промените, които се включват в проекта, са въвеждане на експериментално електронно гласуване на предстоящите президентски избори и възможност за гласуване по пощата от българите в чужбина при определени условия.

"Ако в България касираме избори, ако има избори, а то ще има най-вероятно, няма да има парламент, който да промени този кодекс, и ще има перманентно служебно правителство. Няма да може да се излъчат управляващи, защото всяка партия ще касира", каза Борисов и добави, че може умишлено да бъдат пуснати пликове с бюлетини по пощите, като при проверка да се окаже, че съответният гласоподавател е бил в България по това време.

Премиерът в оставка коментира още, че много държави са се отказали от електронното гласуване "заради хакери". "Аз знам поне две чужди разузнавателни централи, които веднага ще се намесят, и ще видите какви ще са резултатите", допълни той.

Според Борисов, депутатът Слави Трифонов, лидер на "Има такъв народ", носи цялата отговорност за "провалените следващи избори". "И когато ги касират, ще го обявим в задкулисие с Радев, че искат да държи държавата в диктатура", каза той.

Премиерът призова парламентарната група на ГЕРБ да подкрепя всичко, защото "иначе ще кажат - ГЕРБ ги е страх - не, ни най-малко, ние само предупреждаваме".

Борисов добави, че е било грешка ПГ на ГЕРБ-СДС да поискат оставката на Мая Манолова заради това, че вчера е влязла в дружеството "Булгартрансгаз" и е поискала документация във връзка с "Балкански поток". Според лидера на ГЕРБ трябва да се иска Манолова да говори по-често и "навсякъде да обиколи".

Премиерът в оставка коментира също, че по структуроопределящи теми във външната политика като шпионските скандали, взривовете в заводи за боеприпаси в Чехия, задържането на Алексей Навални и проблемът в Украйна - "нямаме държавен глава, който да се произнесе по тях".

Facebook logo
Бъдете с нас и във