Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Експертният кабинет ме устройва най-много, ще мога да си работя за партията

"Мерките 60/40, 80/20 помогнаха да се запазят хиляди заводи и стотици хиляди работни места, затова безработицата в България е към 7%, докато в САЩ, Великобритания, другите европейски страни минава 25-30%." Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти при инспекцията на строящия се участък на автомагистрала "Хемус" край Буховци.

"Светът влиза отново във втора вълна. Ние в България направихме така нашите мерки, че да не можете да усетите пандемията. Имаше много силно стягане, когато като цунами вървеше през света. Тогава ние буквално затворихме всичко, тя мина и цяло лято имаше туризъм", подчерта той.

"За мое голямо съжаление Европа не се съгласи да направи общомедицински протокол. Отново влизат неподготвени в кризата. Има много важни решения да се взимат в Европа. Дано октомври да го направим", посочи премиерът.

Борисов коментира шпионския скандал у нас с участието на двама руски дипломати.

"Пред руския президент Владимир Путин преди няколко години заявих, че на територията на България не допускаме такива неща. Прокуратурата е много стриктна в това отношение. За да действат ДАНС и прокуратурата, значи има достатъчно информация”, заяви премиерът. 

Във връзка с желанието на ДПС за съставяне на експертен кабинет, министър-председателят отбеляза, че проблемът на сегашната ситуация е, че много от извънпарламентарни парии са се разцепили и не са успели да влязат в парламента. "Оформиха се няколко политически проекта, които са длъжни да "загряват около пистата", за да си подберат избиратели. Те няма да спрат, разбирам ги. Това е в тяхна полза. Не значи обаче, че на всеки, който му се приискат избори, да ги провеждаме”, изтъкна Борисов.

"Експертен кабинет устройва ГЕРБ най-много, както и мен, защото мога да си работя за партията, а не да се движа по социално-икономически и финансови теми. Важните теми за България ги свършихме в този мандат -  двойно увеличение на заплатите и доходите. 60 милиона за висшите учебни заведения със сигурност от новия бюджет, нулева миграция, което услужливо всички забравят, водеща роля в региона, влизането в еврозоната, банковия съюз. Експертен кабинет е правилен, ако има висока политическа култура във всички", смята министър-председателят. "Всички, които искат да влязат в парламента, ги познавам много добре - едни са ми били вицепремиери, други са ми били министри, трети са ми били в екипа, зная им качествата", допълни той.

Борисов подчерта, че диалогът между Министерския съвет и Президентството върви успешно. Коментирали се генералитета, посланиците и мероприятията.

Премиерът обаче е на мнение, че президентът Румен Радев вече е политически играч. Той не бил равно отдалечен и безпристрастен. "Той е много силно политически украсен. Към коя политическа партия – дали ще е нова, към БСП или ДПС, които го избраха, със сигурност не е към ГЕРБ. Това обаче го прави субект”, категоричен бе Борисов. 

"Много пъти съм изяснил как неговите хора ме сготвиха по един елементарен начин с една прекрасна госпожа, която дойде и нащрака в мое отсъствие всичките тези работи. Направиха го по перфектен начин, шапка им свалям. Много добре бяха разучили ситуацията, години наред са се готвили за един подобен момент. Грешката им беше, че пуснаха клипа, с който се снима спалнята, къщата, сервизните помещения, в мое отсъствие“, коментира премиерът.

"Като ченгеджийска операция я направиха фантастично, не случайно само той го повтаря – защото най-близкото негово обкръжение го свърши това", категоричен беше Борисов.

Той припомни и за записите с участието на президента и каза, че в тях той прикрива проверка - "А неговите записи – където той хъка, мъка, са със законни технически средства?"

"За мен случаят е приключен, взел съм си поуките. И след това майсторски започнаха да нареждат други неща – примерно убийството на манекенка в Гърция – пълна лъжа. После – Борисов деребейства с гангстери, а гангстерът се оказа австрийският канцлер. Мога да ви дам примери с къщи, острови и други", добави Борисов.

Той отбеляза, че ако си подаде оставката, няма за какво да говори с Радев. Тогава ще отиде "под прозорците му". "Ще дойде и това време - Орешаровото", каза премиерът.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във