Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Единственият начин да има правителство е контактни групи

"Единственият начин да има правителство е контактни групи. Преди президентът Радев да връчи мандата, трябва да сме се разбрали, че ще стане. Не стане ли, няма да стане с втория, третия, нито десетия мандат и се отива на избори", заяви в Широка лъка лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Аз няма как да направя правителство само с ДПС и "Български възход", с "Възраждане" имаме съществени различия. Склонен съм на всичко, което ще донесе спокойствие на българите, и ще спрем да обвиняваме Радев, че не прави бюджет и не управлява добре, ние му натрисаме правителство, защото не можем да се разберем. Сядат и се разбират дали ще има правителство и тогава няма значение дали ще е с мандата на ГЕРБ или на ПП", добави Борисов.

Бойко Борисов допълни, че това е въпрос не на задкулисие, а на честна договорка. Според него трябва да е ясно колко ще са приоритетите, какъв ще е хоризонтът на правителството - може да е до май, посочи Борисов. 

"За какво ходихме на избори", попита Борисов и призова: "Нека се съберем, контактните групи и да се разберем ще има ли правителство, кой ще е премиер".

Закон срещу свръхпечалбите ще бъде внесен в понеделник в парламента, обяви още лидерът на ГЕРБ. Борисов изрази увереност, че и други парламентарни групи биха подкрепили подобен законопроект, защото "над пет милиарда лева на българския данъкоплатец са отишли в посока Руската федерация и то по време на война". Борисов обяви, че това е станало благодарение на отвоюваните от България дерогации за руския петрол. 

Делян Добрев и неговият екип разработиха проектозакон, който да звучи като закон срещу свръхпечалбите, които се получават от руските компании благодарение на дерогациите, които България издейства от ЕК, каза Борисов. Той призова за подкрепа на законопроекта и търсене на съвносители от други парламентарни групи, защото това е в полза на хората. Над 5 млрд. лева изтекоха от джобовете на българите за "Газпром", "Лукойл", посочи Борисов. 

Борисов уточни, че в обхвата на проектозакона ще са дизелът и обикновеният бензин, като идеята е да бъде връщана свръхпечалбата във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" и оттам - в бензиностанциите. Мярката ще обхваща и бизнеса, и физическите лица, посочи той.

Борисов изрази очакването си първите, които да подкрепят подобна мярка, да бъдат колегите му от "Демократична България". "Убеден съм, че те ще са първите, които ще се включат и тази несправедливост, по-точно свръхпечалба, която Кирил и Асен гарантираха с дерогациите за тези компании, ще бъде поправена", каза той. 

Борисов е в Широка лъка, където присъства на освещаването на обновеното килийно училище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във