Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов е заплаха за националната и европейската сигурност, според Корнелия Нинова

Бойко Борисов е заплаха не само за собствеността и живота на 5 млн. българи, а и за националната и европейската сигурност. Това обяви от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя прочете декларация от името на парламентарната група малко, след като Народното събрание одобри сделката за закупуването на изтребители Ф-16 от САЩ. Преди това депутатите дебатираха около пет часа.

"Зададох питане до министър-председателя какви мерки ще предприеме правителството за гарантира на националната сигурност на България и живота, данните и сигурността на всеки българин. Може би очаквано получих от г-жа Караянчева отказ премиерът да дойде и да отговори с аргументи, че не било в неговата компетентност. Пълна лъжа, защото разполагам със заповед на самия премиер, подписана от него, в която пише, че той е в Министерски съвет отговаря еднолично за министъра на финансите. НАП към Финансите ли е?", попита Нинова и посочи, че в заповедта пише, че премиерът отговаря за Държавна агенция "Разузнаване", ДАНС, и Държавна агенция "Технически операции".

По думите на лидера на БСП премиерът отговаря за тези служби, въпреки това не било от неговата компетентност. Нинова посочи, че това е поредния въпрос, който му задава и той все не е компетентен да каже каквото и да е по която и да е тема.

"Тук ще ви кажа нещо друго интересно. Г-жа Цвета Караянчева ме препраща към вицепремиера по икономическа и демографска политика и знаете ли защо? Поне от това писмо за пръв път разбрах, че на Томислав Дончев му е отнето правото да се занимава с електронно правителство и е прехвърлено на Марияна Николова. Честито, г-н Симеонов, вие вече отговаряте за електронното правителство в България. Моят въпрос не беше за електронно правителство, а за национална сигурност", продължи Нинова. Според нея премиерът не е компетентен на тема национална сигурност.

"Сигурна съм, че сте убедени, че това е най-големият пробив в системата за сигурност, който имаме в последните години. След Агенция "Митници", ГРАО, МВР, Министерство на правосъдието, на Народното събрание, ЦИК, сега и НАП. Според нас става въпрос за четири неща. Четирите са корупция и некадърност, свързани заедно", подчерта председателят на социалистическата партия. Тя посочи, че близо 2 млрд. лв. са изхарчени за електронно правителство. Но такова няма вероятно и поради корупция. "Вторият извод за нас е, че става въпрос за безотговорност и безсилие. Защо безотговорност? Премиерът очевидно е шокиран от ситуацията. Както винаги в критична ситуация той се скрива и започва да говори вицове и лакардии. Единственото, което можа да каже за тази безпрецедентна криза, че имаме добри хакери - вълшебници. Няма нещо по-безумно, по-безотговорно от министър-председател на държава в такъв критичен момент за всички ни", продължи с критиките Нинова.

Следващото, което тя посочи, е безсилието - МВР започнало с това, че руснак, женен за българка, вероятно ядосан на жена си е решил да отмъсти на Горанов. Бързо тази версия изчезнала. След това младият българин хакер - вълшебник бил го направил. "Тази версия бързо изчезна до степен прокуратурата сама да опровергае себе си и да го освободи, защото видите ли получили писмо от НАП, че това, което е изтеглено не е критична инфраструктура", посочи Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че на 5 млн. българи животът им, ЕГН-ата им, имотът им, колата им, сметката им, кредитът, ипотеката им са на улицата. "От днес има информация, че хакерски уебсайтове са започнали да ползват това. IT специалисти обясняват от сутринта, че в този момент някой може да тегли кредит от името на всеки българин", каза Нинова.

Тя подчерта, че 5 млн. българи са засегнати от кризата в НАП. "Имали сме много кризи, и при ваше управление и при наше", допълни соцлидерката. По думите ѝ никога не е имало криза, в която са засегнати всички българи. Нинова посочи, че докато сме живи може да се злоупотреби с тези данни. "Ние сме под заплаха", изтъкна тя. Според нея има и опасност за бизнеса, защото всичко е на показ. "Конкуренцията може да ви убие за 24 часа", допълни още Нинова.

Лидерът на БСП попита колко европейски фирми, опериращи в България, са заплашени. "Мисля, че всички", отбеляза тя. Според нея цялата ситуация се отразява на Европа.

"Не мислите, че ще ни приемат в Шенген. Лишихте ни и от тази последна възможност. Кога ще видим Шенген при този пробив в европейската сигурност. Посланието за Европа - правителството на Бойко Борисов е заплаха не само за собствеността и живота на 5 млн. българи, заплаха е за националната сигурност, и за европейската", каза Нинова. По думите ѝ на фона на тази катастрофа абсолютно бодряшки и неадекватно министър-председателят е обещал 10% ръст на дохода.

"Уважаеми българи, току-що той ви задължи с нови 400 млн., които вие ще плащате и ви дава залъгалката с 10% увеличение на доходите от догодина. Бойко Борисов се подиграва с живота, с имотите, с доходите ви, с всичко в този момент", каза Нинова. По думите ѝ правителството е неспособно да гарантира сигурността.

Лидерът на БСП се обърна към президента Румен Радев с настояване, с молба да свика КСНС, за да видим кой ще носи отговорност за ситуацията с НАП – и наказателна, и политическа, "и кой ще поеме отговорността да изведем страната от състоянието, в което ГЕРБ я вкара".

"Да вземем мерки да овладеем тази криза, макар че тя тепърва ще се развива. Последиците тепърва ще се усещат. Не да цъкате с език и да викате, че не е истина, а да се съберем да мислим как да спрем кризата, как да я овладеем, как да гарантираме на хората, че всичко това, което им причинихте няма да им коства пенсионните осигуровки, доходите", изтъкна Нинова.

По думите на лявата лидерка пет часа в парламента се говорело за национална сигурност, национални интереси и политическа отговорност. А през това време извън сградата на Народното събрание държавата била ударена от едно цунами, което изглежда нараства. "Колкото да си заравяте главата в пясъка, то няма да ни подмине. Става въпрос за безпрецедентната криза с изтичането на лични данни", каза още Нинова, обръщайки се към управляващите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във