Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов е заложник на Симеонов и Каракачанов, смята ромски активист

Протестиращи замеряха с домати и яйца централата на НФСБ на столичната улица "Г.С.Раковски" в четвъртък вечерта.
S 250 d56abf69 9e12 42d2 8738 8b3043a291f3
S 250 b4b45134 4b2f 4e4f a8c8 c5f94d41bc27

Борисов се превърна в заложник на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов." Това каза пред БНР Орхан Тахир, юрист, политолог и ромски активист, който живее в Белгия, но следи отблизо процесите у нас.

„Имаме новина – управлението на България премина в ръцете на „Обединени патриоти“. Това вече се вижда. Това е резултат от натиска, оказан върху българския премиер Борисов. Който беше тристранен – от една страна вътрешният натиск от протестите, от друга страна външният натиск от страна на чужди посланици, политици, и от трета страна - натискът на неговите коалиционни партньори. През цялото време ВМРО и НФСБ се възползваха от протестите, насочени предимно към ГЕРБ и главния прокурор Гешев, за да оказват натиск на Борисов, за да получат повече власт в рамките на тази коалиция. И аз мисля, че те го постигнаха“, обясни той.

Според Орхан Тахир премахването на ромски къщи в условия на втора Covid-вълна и премахването по тъмно на палатки на протестиращи рано тази сутрин са знак, че Борисов е отстъпил пред коалиционните си партньори.

"Имаме нова ситуация в България и аз не предвиждам предсрочни избори", категоричен е Орхан Тахир. Той прогнозира, че правителството ще изкара мандата до край, но с по-засилена тежест на „Обединени патриоти“. „Оттук нататък ще видим една много по-засилена роля на Валери Симеонов, на Красимир Каракачанов, на техните кадри в управлението“, отбеляза политологът.

"Бутането на ромски къщи е опит за отклоняване на вниманието от протестите, а ромската тематика винаги е удобна за управляващите, които и да са те", смята Орхан Тахир.

Facebook logo
Бъдете с нас и във