Банкеръ Daily

Илиян Василев:

Борисов е заложил толкова мини, че тежко и горко на новия кабинет

Илиян Василев

Време е еуфорията да мине и да погледнем фактите. А те са, че изборите маркират възможна тенденция на промяна, но още нищо не е сигурно, коментира анализаторът Илиян Василев на страницата си във Фейсбук.

"Борисов е пътник, но държи властта, вкопал се в нея и разполага с достатъчен ресурс за дестабилизация на всяко управление. Толкова много мини е заложил, че на следващ кабинет от разминиране, няма да му остане много време за друго, за позитивна политика.

Явно е, че той ще гласува за всеки кабинет, който бъде предложен в Парламента. Тактиката му е да няма служебно правителство. Ще предложи и свое, с ясното съзнание, че няма да мине, за да покаже на своите че го е направил, но не са приели. И от този момент започва да играе "сечено". Във всичко и където може.

На този фон дребните заяждания между партиите на протеста, които влязоха в НС, са рецепта за бедствие. Слави е фактор, с който трябва да се съобразяват всички. Задачите, които има да решава с тези свръхочаквания към него, са изключителни, за това не виждам какво ще се спечели ако се фокусираме само върху слабостите му - реални и потенциални, а загърбваме взаимодействието. Той няма друга опция освен да слезе от облака и излезе от мъглата на мита, който сам създава и поддържа. Реалната политика няма да му остави никаква друга възможност и там ще се види колко струва. Ако го направи добре, ОК, ако не ИТН ще пострада.

Чалгата, дами и господа, не я създал той. Тя бе продукт на ДС националисти, като начин българите да минат от сръбска музика на българска. Нещо като музикална еманципация и патриотична операция. Тази публика, неговата, няма да слуша Моцарт и Бетовен. За това е по-добре че слуша местна музика, с местни изпълнители и т.н. Не ви харесва, ОК не слушайте, само да не назидаваме.

Второ, взаимодействието с него на ДБ и ИСМВ, пък и контакти с БСП са задължителни, още в първите дни на Парламента, за да се стесни простора на манипулации и противопоставяне на Борисов. Защото от първия ден ще шушне в ухото на всички лидери, вие сте най-красивите, най-добрите, но другите ви пречат. И ще предлага "депутати" за подкрепа на един или друг. Както по отношение на избора на председател на Парламента, на комисиите и т.н. Да не говорим по дневния ред - особено реформите в избирателното законодателство. ДПС също не обичат да са заедно с лузъри в политиката като Борисов, и ще подкрепят определени действия, включително и по промени в избирателния закон.

Трето, започнаха да ви обработват, че сакън ако има нови избори ще влязат ВМРО, Копейкин и прочие. Не няма да влязат ако има електронно гласуване и такова по пощите. Вижте резултатите от чужбина. Ще намалеят обаче купените гласове и манипулирането, особено ако има и служебно правителство и сменени шефове на МВР. Предсрочните избори са най-вероятния изход, но ако се проведат без променен закон, тогава ще настъпи лошия сценарий.

Анонсите - готови сме да управляваме, само издават личен дневен ред и нетърпение за заемане на постове, но не стратегия за деборисовизация на политиката.

Ако ИТН, ДБ и ИСМВ не намерят начин да намалят "кой, по, по най" помежду си, и да взаимодействат - ГЕРБ ще се върнат на бял кон. Той изобщо не е излязал от властта.

Едно е ако благодарение на негова подкрепа правителство бъде избрано, тоест да додаде гласовете до 121, друго ако тези гласове са осигурени и той се натиска.

Подценихме го преди 15 години, време е да научим уроците.

Ще празнуваме когато видим реалните резултатите на деборисовизацията и деолигархизацията на страната. Още не сме тръгнали по този път", написа Василев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във