Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов е във Виена на среща за разпределянето на ваксините

Във Виена започна работната среща на премиера Бойко Борисов с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович. Шестимата лидери обсъждат позицията им за справедливо разпределение на ваксините срещу  коронавируса въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС.  Заявките, изпращани от държавите членки следва да бъдат изпълнявани в обема на заявените количества едновременно и пропорционално на населението на страните.

Участниците в срещата подкрепят инициативата на канцлера на Австрия Себастиан Курц, който в края на миналата седмица призова председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да проведе дискусия на най-високо ниво по този важен въпрос възможно най-скоро.

Срещата се провежда в австрийската столица след като в събота Борисов, Курц, Бабиш, Каринш, Янша, а по-късно към тях се присъедини и Пленкович, изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В него лидерите изтъкнаха значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави членки - големи или малки, имат равен достъп до ограничения ресурс, какъвто към момента представляват ваксините срещу COVID-19. В писмото бе отбелязано също, че трябва да се гарантира, че всички страни членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от ЕК за второто тримесечие на настоящата година.

В хода на срещата във Виена днес българският премиер ще подчертае, че държавите членки следва да получават доставките на ваксини, съгласно договорените от Европейската комисия и производителите количества. От изключително значение е доставките изпращани до държавите членки, да бъдат изпълнявани едновременно и пропорционално на населението в страните членки. Само по този начин ще се постигне едновременен за целия ЕС колективен имунитет е становището на министър-председателя Бойко Борисов, предаде правителствената пресслужба.

Премиерът ще посочи пред лидерите във Виена, че пропорционалното разпределение на ваксините на квотен принцип на база население трябва да бъде приложено и за доставките, а не само за поръчаните количества. Чрез този механизъм ще се гарантира едновременно изпълнение на фазите по ваксинационните планове и ваксинирането на лицата от рисковите групи население.

Едновременното постигане на колективен имунитет на ниво ЕС се очертава като единствения възможен изход към момента за възстановяване от пандемията, предизвикана от COVID-19, е становището на министър-председателя Борисов.

Във Виена българският премиер ще проведе и двустранна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц.

Facebook logo
Бъдете с нас и във