Банкеръ Daily

Димитър Делчев:

Борисов е скочил от хеликоптера без парашут и затова държавата ни е в свободно падане

Правителството вече четвърти месец няма план за справяне с безработицата от над 220 хиляди души и свиващата се икономика. Премиерът Борисов е като човек, който е скочил от хеликоптера без парашут и заради това цялата ни държава е в свободно падане. Това каза в телевизионно интервю Димитър Делчев, председател на Движение „България на гражданите”.

Той посочи, че на протеста миналата събота „Изправи се.БГ”, ДБГ и останалите организации са обсъдили Програма „19 мерки за съживяване на икономиката за 19 месеца“. Тя предвижда да се инвестират 2,5 млрд. лв. за създаване на 200 000 нови работни места в малките и средни предприятия. „Планираме дигитализация на управлението и здравеопазването, гаранции от държавата за плащания към бизнеса в срок най-много на 1 месец и уведомителен режим при стартиране на нов бизнес”, поясни Делчев.

„Докато едни мислят как държавата да върви напред и бизнесът да си стъпи на краката си по-бързо, други, като Борисов, мислят как да се задържат още малко на власт”, добави лидерът на ДБГ.

Делчев припомни, че в петък председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е обявила фонд за възстановяване на Европа за 750 млрд. евро. Държавите ще получат пари, само ако имат ясен план за съживяване на бизнеса. Председателят на ДБГ отбеляза, че голяма част от европейския план съвпада с подкрепените от тях „19 мерки“ и те не са нито леви, нито десни, а бързи или бавни. „По-бавните държави ще изгубят, за сметка на по-бързите”, допълни той.

На въпрос дали ДБГ ще се яви в коалиция с Мая Манолова и „Изправи се.БГ” на предстоящите избори, Делчев отговори, че в следващите няколко месеца предстои органите на партията да решат за начина на явяване на изборите. Той допълни, че въпросът за коалиция или друга форма на явяване е по-скоро технически. „Принципната цел на партията ни е да премахнем едноличния модел на управление на Борисов, като по този начин се освободи пътя за реална борба с корупцията, бедността и близките до властта фирми, които задушават малките и средните предприемачи”, посочи Делчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във