Банкеръ Daily

След среща с Миков

Борисов е скептичен за съставяне на стабилно правителство

Лидерът на ГЕРБ анонсира нови избори догодина

ГЕРБ и БСП не се разбраха за съставяне на широка коалиция. Социалистите няма да участват в бъдещо коалиционно правителство. Това стана ясно след среща между лидерите на двете партии Бойко Борисов и Михаил Миков, която се проведе в сградата на Народното събрание. 

Това е последната среща от втория кръг на преговори, инициирани от ГЕРБ за съставяне на правителство. През миналата седмица хората на Борисов се срещнаха с представители на Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт. 

"За съжаление, така са подредени партиите в парламента, че дори възможността за хипотетична коалиция не е възможна," каза пред журналисти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той даде да се разбере, че ако не се оформи ясно мнозинство в Народното събрание, което да сподели политическата отговорност с ГЕРБ, ще бъде съставено правителство от експерти на всички партии. Мандатът му обаче ще е до юни 2015 година, когато да се проведат нови предсрочни избори, заедно с местния местните.

Борисов обясни, че ако Патриотичният фронт не влязат в кабинет на споделената политическа отговорност с министри, а само подкрепя правителството, ГЕРБ няма да поеме тази отговорност. Причината е, че патриотите могат да се откажат във всеки един момент. По думите му тогава партиите ще се съберат отново и ще говорят за кабинет като този на Пламен Орешарски, в който не е ясно кой носи политическата отговорност. "Има смисъл да се направи правителство, само ако е стабилно", отсече Борисов.

"Мандатът е даден по Конституция на ГЕРБ, но той е единственият възможен. Затова ще направим всичко възможно, за да съставим правителство", уточни той и добави, че ще бъде безотговорно да хвърли мандата. Според него обаче той не само отговорност на ГЕРБ. Затова в така създалата се ситуация той бил още по-разтревожен относно създаването на стабилно правителство.


"Това, което говорихме с Реформаторите и случващото се там ме кара да бъда скептик относно създаването на стабилно правителство”, коментира още лидерът на ГЕРБ.


Той изтъкна, че ако се състави кабинет, в който да участват всички партии, той няма да носи отговорност за подобно управление и няма да бъде премиер. Борисов призова председателите на всички парламентарно представени партии да кажат имат ли желание да се отива към избори или ще правят политическата си пропаганда в парламента.

"Не приемам например Радан Кънев да каже, че остава в парламента, но не участвам в кабинета”, подчерта лидерът на ГЕРБ. Той не пожела да отговори дали приема участието на Корман Исмаилов в кабинета. "Самите Реформатори трябва да излъчат своето ръководство и да кажат своето мнение.

Борисов призна още, че е предложил поста председател на Народното събрание на БСП, но лидерът на левицата е отказал.

Самият Миков отново подчерта, че БСП ще остане в опозиция, каквато роля са й отредили избирателите на 5 октомври. "Заявих, че ще бъдем достатъчно отговорни и конструктивни по отношение на тежките проблеми, които стоят пред страната и за които е необходимо проява на отговорност от всички политици и от всички политически сили. Договорихме се, че и в бъдеще ще продължим да обсъждаме откровено, конструктивно  решенията за различни тежки проблеми, които стоят пред страната. Високо оценявам споделените позиции по редица въпроси като банкова система и енергетика, както и състоянието и изпълнението на държавния бюджет, " добави лидерът на социалистите. Стана ясно още, че утре, когато е и първият работен ден на новото Народно събрание, ще се проведе още една лидерска среща. 

Предстои по-късно днес на закрито заседание Националният съвет на БСП да обсъди позицията на партията по отношение на ролята й в новото Народно събрание - дали да влезе в коалиция с ГЕРБ или да остане в опозиция. 

 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във