Банкеръ Daily

Илиян Василев:

Борисов е поредният заменим актив на Пеевски

Бившият посланик на България в Москва Илиян Василев се включи в дискусията за отношенията между почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата и бизнесмен Делян Пеевски.

"Никак не съм сигурен, че Доган ще може да се освободи или договори с Пеевски лесно. Ако беше преди една - две години - да, но днес КТБ мрежата, която беше критична за модела я няма - Доган там беше главния", посочва Илиан Василев в своя публикация в социалните мрежи.

Според него "моделът Доган" предполага присъствие във властта през ДПС и кеширане на властови позиции.

"ДПС олекна много с бланкетната си защита на Пеевски. Той богатее, те линеят политически.Пеевски обърна нещата като се договори с Борисов и Цацаров - и прави пари без да има нужда от присъствие на ДПС във властта. И тук вече назрява взривното развитие - на Пеевски ДПС не му трябва", допълва Василев.

Бившият посланик твърди, че в момента "ДПС става излишно".

"Това Доган трудно преглъща, защото олеква ролята му - негова и на ДПС, пък и цялата схема за разпределение. Спорно е с кого ще остане лоялността - на Цацаров, на службите - Пеевски концентрира много власт, но има да връща много пари - и на Русия и на банки", допълва Василев, според когото "въпросът е с кого ще тръгне Цацаров".

Експосланикът ни в Москва също така е на мнение, че прокурори, съдии, политици, бизнесмени са станали зависими от Пеевски, в по-голяма степен, отколкото от Доган.

"Борисов така и не разбра, че се самозастреля и загуби огромна височина, като се съгласи с промените в НПК - новите правомощия на прокуратурата и промените, го провят по уязвим - могат още утре да се обърнат срещу него. Ако си мисли, че с Пеевски ще преборят Доган - не е в час. За Пеевски той е временен актив, който се заменя веднага със следващия "Бойко" - заменим актив", пише още Василев.

И добавя, че "Пеевски прави каквото си иска в това правителство директно през своите министри, които дори вече не се съобразяват с Борисов. Тези арогантни набези в предприятия от ВПК - Пеевски печели, негативите за правителството и за ББ".
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във