Банкеръ Daily

Доц. Антоний Гълъбов:

Борисов е готов да се оттегли персонално от властта, но управляващото мнозинство да завърши мандата

"Оставка на правителството и разпускане на Народното събрание няма да реши протеста, а е крачка много в страни от националния интерес. От решението на Коалиционния съвет зависи каква ще е подкрепата за управляващите в парламента". Така коментира пред БНР политологът доц. Антоний Гълъбов създалата се ситуация в държавата.

"Трябва някой да приеме бюджета за следващата година, от което ще зависи всичко в държавата. Някой трябва да носи отговорност за действията на държавата в тези условия. Ние не знаем какво ни предстои. В тази ситуация, всеки авантюризъм от типа на това - нека народът да управлява, руши демокрацията", категоричен е той. Гълъбов добави, че в Конституцията много ясно е казано, че управлява парламентът.

"Не виждам основание за парламентарна криза. Последният вот на недоверие беше преодолян със 124 народни представители, което означава, че управляващата коалиция има парламентарно мнозинство", посочи политологът.

Доц. Гълъбов изказа предположение, че Бойко Борисов е готов да се оттегли персонално от властта, но вчера на конференцията на ГЕРБ е посочил ясно, че той е склонен да направи това, за да може управляващото мнозинство да завърши редовно мандата. "Нямаме завършен мандат от 2009-а година, което означава, че сме в състояние на политическа несигурност вече 11 години, което е много лошо, защото разколебава доверието на хората в институциите и намалява готовността на гражданите да участват в изборите", обясни той.

Според политолога проблем на българското общество е, че не успява да възпита следващо поколение български граждани, които да познават Конституцията и законите. "Идеята за връщането на младите българи от чужбина я гледахме преди 20 години на "Българският Великден", тогава Любка Качакова (по-късно политик от НДСВ и министър - бел.ред.) се завърна с плакат "Срам ни е от вас". Сега е следващото поколение", смята Антоний Гълъбов.  

Политологът определи резултатите от социологическите проучвания като ситуативни, защото, според него, в обществото няма нагласа за избори. "Българското общество търси различен политически модел на представителство, но засега не го намира", отбеляза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във