Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов е доказал че може да играе рисково, твърди експерт

Политологът Първан Симеонов подреди най-важните събития през изминалия политически сезон. "Това са сделката за изтребителите Ф-16, което е стъпало в интеграцията на България в НАТО. Отстраняването на Цветан Цветанов, което е начало на ново летоброене в ГЕРБ. Европейските избори, които послужиха за рестарт на ГЕРБ, но и като хипотеза за съществуването на нова политическа ос - между ГЕРБ и ДПС. Снощното обявяване на Слави Трифонов, че потегля по политически път".

Симеонов посочи пред БНР данни от проучване на "Галъп интернешънъл", според които в ход е традиционното износване на правителството, но въпреки че рейтингите не падат драстично при поредицата от скандали, не означава, че в първия момент, "когато хората припознаят някоя алтернатива, няма да я залюбят достатъчно бързо". Очертае ли се по-ясна алтернатива и хората изведнъж започват да се извръщат и да търсят други опции. 

За предстоящите местни избори експертът изрази мнение, че ГЕРБ трудно ще повторят толкова мащабни резултати, каквито получиха на предходните избори за местна власт, БСП са се самозатворили, "а така трудно се печелят избори". Според него шансът и на двете партии е да заложат на харизматични фигури за местния вот. "Борисов е доказал, че може да играе рисково, т.е. да се откаже от сигурното и да догони дивото. На европейските избори изгони питомното - Цветанов, обаче сам си догони дивото, карайки джипа.", сподели Симеонов. Ако Бойко Борисов намери личности, които "да освежат феодализиралите се леко градове, той може да излезе на плюс", категоричен е още специалистът.

Първанов определи ДПС като все по-важен и незаобиколим фактор в българското управление. "Струва ми се, че и ГЕРБ не успя да ги заобиколи", лаконичен бе Симеонов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във