Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: Двама братовчеди съм ги бил, роднините ми нямат външнотърговски дружества

Зачитам българските фамилии, заяви премиерът Бойко Борисов в телевизионно интервю пред Би ти Ви. Изказването му беше по повод чуждестранните фамилии на кандидатите за евродепутати Мария Габриел и Ева Майдел. Борисов нямал спомени от първата си среща с Габриел.

Борисов категорично заяви, че няма за какво да подава оставка. Той изтъкна, че България е една от трите държави-инициатори да има общ европейски главен прокурор, а опонентите му искали да си припишат този позитив.

Темата с оставките той коментира още като ги нарече нещо нормално, тъй като никой не се е родил премиер или министър и ненормално би било "да не си дават оставките". По-специално за оттеглянето от поста на земеделския министър Манолев, Борисов направи следното изказване: "Моят синковец има една къща за гости, колежката отсреща - три", след което подчерта, че Манолев обаче щял и парите да върне, и да понесе наказателна отговорност. "Ще има оставки, колкото трябва", закани се премиерът.

Премиерът е доволен от проверката на имоти в чужбина и на офшорните сметки на властта. Показвали къщата на негов познат в Барселона и приписвали, че е негова. "Не мога да му кажа продай си къщата", защити се премиерът. За бизнеса на братовчедите си той каза:" Ние сме сложна рода." С едните братовчеди не си говорели 30 години, с другите не се виждали 40 години: "Двама братовчеди съм ги бил, затова не си говорим. Двете баби се караха за една помпа и аз набих двамата братовчеди." Роднините му не приватизирали външнотърговски дружества. "Имам къща в Банкя, там съм живял, там живея и там ще умра", увери министър-председателят.

Той очерта като своя битка не да си връща партията, защото я е създал, а грижата му е как партията да е същата без него. Вече виждал свой наследник в ГЕРБ, но отказа да посочи име, за да "не се избият". Премиерът анализира, че тази надпревара е като футболен тим, днес си звезда, утре си резерва.

"Омразата изяжда първо отвътре", това послание отправи Бойко Борисов към опонентите си. БСП нямали друг шанс за победа освен да спретнат "Костинброд 2", увери министър-председателят, като допълни, че те действали по методите на КГБ и най-добрият начин да унищожиш един човек, е да събереш избрани истини за него и да ги съчетаеш. Премиерът се закани, че в четвъртък-петък ще се готвят за ответна реакция към БСП по подаден сигнал. За критиките на Корнелия Нинова, че еднолично изхарчил 6 милиарда лева, Борисов обясни, че дал за водоснабдяване там, "където ханъмата ходи километър за вода". Дал за пенсии, за медицински сестри.

Според думите на премиера не е редно президентът Румен Радев да провежда разговори за нов главен прокурор: "Все едно и аз да почна да ги викам при мен", недоволен е Борисов, като по думите му това е намеса в независимата съдебна система. Той отрече да има престрелка между него и президентската институция, но Радев със сигурност не е равноотдалечен. 

Според министър-председателя заради държави, които проявявали егоизъм, България все още не е в Шенген. По негово мнение общоевропейска армия не е възможна, защото тя е паралелна структура на НАТО.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във