Банкеръ Daily

Общество и политика

Борисов: До октомври следващата година ще е готова автомагистрала "Европа"

"Догодина, до октомври трябва да стане автомагистрала "Европа". Това каза премиерът Бойко Борисов преди инспекцията на ремонта на пътя Сливница - Драгоман. В проверката се включиха още министърът на финансите Владислав Горанов, заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и вицепремиерът Томислав Дончев. Борисов по традиция ги повози по време на огледа. Всичко бе заснето на видео и качено в профила на премиера във Фейсбук.

Преди инспекцията заместник-министър Нанков посочи, че по-тежката част от магистралата е след Драгоман, която минава и през дефилето в посока Калотина. 

С типичния си маниер Борисов поздравяваше работниците по пътя. Не пропусна да се похвали с постиженията на ГЕРБ в сферата на пътната инфраструктура и бъдещите им планове: "За Нова година догодина който иска, ще ходи до Белград. От Бургас като тръгнат, ще стигат до Белград и Мюнхен или от Истанбул, или от Солун през София до Белград". Борисов допълни, че митниците и финансовият министър Горанов са отделили пари, за да се направи паралелно и нов контролно-пропускателен пункт с по-голям обем, защото заради новите инвестиции, трафикът щял да се вдигне до над 300-400 товарни камиона на ден. Министър-председателят се пошегува, че когато някой попита за посоката към Банкя, му отговарят, че е по пътя за Мюнхен, преди Белград - вляво.

След като го посрещнаха кметове от района, Борисов сметна за важно да поздрави кмета на село Петърч с думите: "Как е? Има ли зеле?". "Да кажем няколко думи пред медиите и да ходим да пускаме "Струма", каза още премиерът по повод това, че днес се открива и нов завършен участък от автомагистрала на въпросната автомагистрала.

Калин Пешов от "Главболгарстрой", фирмата изпълнител на проекта, обясни, че е започнат строежът на участък от 15-38 км, който ще струва 98 млн. лева без ДДС, 1 млн. кубика изкоп, 1,5 млн. кубика насип и 200 хил. тона асфалт. Министърът на финансите Владислав Горанов допълни, че ще се разшири пропускателният пункт "Калотина".  Борисов не пожела да коментира констатацията на журналисти, че все пак партийните субсидии са на страната на управляващата партия ГЕРБ и побърза да се качи в автомобила.

Facebook logo
Бъдете с нас и във